Američki specijalci obučavaju kosovsku policiju i bezbednosne snage

Delil SOULEIMAN / AFP

Specijalne snage Vojske SAD prvi put su izvele zajedničku obuku sa pripadnicima specijalnih jedinica kosovske policije i bezbednosnih snaga pod nazivom BILAT (Bi-lateral training).

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, u objavama američke vojske i evropske Komande za specijalne operacije Vojske SAD navodi se da je krajem marta izvedena bilateralna obuka sa Jedinicom za specijalne intervencije kosovske policije i Kosovskim snagama bezbednosti.

U saopštenju Komande piše da je izvodjenje bilateralnih obuka sa NATO partnerskim snagama zemalja Balkana veoma važna za „podršku bezbednosti u regionu i odvraćanju od destabilizujućih aktivnosti“.

Na objavljenim fotografijama pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga nose šlemove za specijalne jedinice, standardne jurišne puške G-36, a oznake jedinice kojoj pripadaju su zamagljene.

„Na slikama se vidi uvežbavanje taktike rada odeljenja, ali bez korišćenja bojeve municije i bez okvira u puškama. To u praksi obuke specijalnih jedinica znači da stepen uvežbanosti i medjusobnog poverenja američke vojske i specijalaca vlasti iz Prištine nije na visokom nivou“, navodi se.

Portal podseća da je ista američka jedinica, odnosno Deseta grupa specijalnih snaga, u novembru imala vežbu i sa Vojskom Srbije, ali je tada korišćena i bojeva municija, helikopterski desant i prikaz za visoke delegacije SAD i Srbije.

„Vojska SAD je prvi put izvela obuku sa kosovskim bezbednosnima snagama 2021. godine tokom vežbe ‘Branilac Evrope 21’, kada su u južnoj srpskoj pokrajini boravili pripadnici Četvrte brigade za podršku bezbednosnim snagama, poznatijim kao ‘braon beretke'“, piše u tekstu.

Poslednja značajna aktivnost bila je otvaranje baze američkih specijalnih snaga u Albaniji koje je najavljeno početkom ove godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!