Američki pravni stručnjaci u Srbiji: Za integritet pravosuđa najvažnija je etika

Vesti 16. sep 202207:30 13 komentara
Novi magazin/ Đurađ Šimić

Američki sudija Dejvid Kinan i penzionisani specijalni agent FBI Robert Sparol proveli su nedelju dana na Staroj planini kao gosti Letnje škole za studente prava u Srbiji, sudije, tužioce i advokate odbrane.

„Znam da je poslednjih meseci došlo do brojnih promena Ustava kako bi se povećala transparentnost u pravosuđu. Mislim da je to zaista važno kada je u pitanju vladavina prava u Srbiji i da se time pravosuđe učini snažnijim“, izjavio je sudija Kinan za Novi magazin.

Dodaje da se mnogo pričalo o etici i o profesionalizmu.

„To su stvari koje su odlike svakog dobrog pravnog sistema bilo u Srbiji ili u SAD. Istakli smo neke od razlika i zašto su one važne u Srbiji“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, sistem koji postoji u SAD, a tiče se porote sastavljene od 12 običnih ljudi, „radi veoma dobro“.

„Često razmišljam u sebi na kraju suđenja da li bih doneo istu odluku kao i porotnici, a samo jednom sam pomislio da bih doneo drugačiju presudu. Dakle, mislim da taj sistem dobro funkcioniše“, smatra on.

Pročitajte još:

Na pitanje šta je studente najviše zanimalo u vezi s poslom sudije, Kinan je odgovorio da su bili veoma zainteresovani za njegovo poreklo.

„Bio sam optužen za krivično delo pred sudom u kojem sam sudija, i članovi moje porodice su bili optuženi pred mojim sudom. A kada sam to podelio s nekima, bili su baš iznenađeni. Na pauzi su mi dolazili učenici i govorili da su imali problema u prošlosti, članovi njihovih porodica su imali problema u prošlosti. Dakle, mislim da su bili šokirani kada su čuli da je sudija tako iskren, tako otvoren. I mislim da je to veoma moćno kad neko na poziciji moći podeli svoje priče“, rekao je sudija Kinan.

Penzionisani specijalni agent FBI kaže da je naučio mnogo o sprovođenju zakona u Srbiji.

„Mislim da je taj posao veoma sličan kada istražujete gde god da ste u svetu, zar ne. Morate prikupiti dokaze i potkrepiti ih, morate razgovarati s ljudima i ljudi moraju da razgovaraju s vama“, kaže Sparol.

Prema njegovim rečima, važno je da organi za sprovođenje zakona mogu da komuniciraju sa građanima, žrtvama i subjektom zločina.

On poput sudije Kinana ističe da je etika, bilo da ste istražitelj, policajac ili specijalni agent, sudija, branilac ili tužilac, veoma važna za integritet pravosudnog sistema.

„Imamo obuku na FBI akademiji iz etike, formalnu etičku obuku. Obradovao sam se kad sam čuo da su srpski studenti prava uveli etiku u diskusije na svojim pravnim fakultetima. I mislim da je to važno za svakoga ko je uključen u sprovođenje zakona“, ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje šta je studente najviše zanimalo, Sparol kaže da svi žele da znaju da li ste upucani ili ste nekoga upucali.

„Veoma sam zahvalan što je u mojoj karijeri, sada sam u penziji, moj odgovor ne i na jedno i na drugo pitanje. I u svojoj zemlji dobijam ista pitanja ako razgovaram sa školskom decom, prijateljima i vršnjacima. Zbog televizije i drama, percepcija je da se to stalno dešava. I to se dešava nažalost i povremeno, ali to nije stalna aktivnost organa za sprovođenje zakona“, poručio je penzionisani specijalni agent FBI.

Ceo intervju možete pročitati u Novom magazinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare