Ambasador Vilan: Kad Izrael ostvari vojne ciljeve, moguće posredovanje

Vesti 13. maj 202111:02 > 11:55 14 komentara

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da situacija oko sukoba sa Hamasom još ne zahteva posredovanje u smirivanju tenzija i da će do toga doći kad Izrael ostvari vojne ciljeve.

On je pojasnio da se to odnosi na eliminisanje mogućnosti slanja projektila na Izrael i odvraćanje Hamasa od takvih akcija u budućnosti.

Povezane vesti:

Vilan je optužio ekstremističku islamističku organizaciju da je “baš briga” za civilne žrtve sa obe strane.

“Oni su lansirali 1.200 projektila na Izrael, više od 200 je palo na njihove teritorije. Pogodili su svoj narod i baš ih briga”, rekao je za N1.

Na pitanje koga vidi kao posrednika u smirivanju tenzija, ambasador je rekao da će to, kao u prošlosti, najverovatnije biti Egipat.

Oružani sukob je započeo u ponedeljak, kada su palestinski militanti raketirali Jerusalim u znak protesta zbog sukoba između palestinskih vernika i izraelske policije u džamiji Al-Aksi u istočnom Jerusalimu.

Vilan je naveo da Izraelske odbrambene snage ne targetiraju civile, dok Hamas koristi Palestince kao “živi štit” kako bi predstavili Izrael kao agresora.

“Niko ne misli da Hamas može da pobedi Izrael u vojnom smislu, ali ono što se dešava na našim ulicama poslednjih dana je veelika nesreća i pobeda za Hamas – to što su uspeli da naprave tenziju između Jevreja i Arapa”, rekao je Vilan.

On je kazao da su se odnosi Arapa i Jevreja popravljali i da je jedna arapska stranka učestvovala u formiranju moguće koalicije u Knesetu nakon nedavnih izbora.

“Sad imamo katastrofu, ne znam kako drugačije to da nazovem”, rekao je ambasador.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare