Ambasador posle oštre reakcije Srbije: Nisam rekao da je Srbija priznala Kosovo

Vesti 12. maj 202111:10 > 13:0172 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Izraelski ambasador u Beogradu Jahel Vilan izjavio je da jutros tokom gostovanja u programu TV Prva nije rekao da je Srbija priznala nezavisnost Kosova, već da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom Sjedinjenih Država. Prethodno su iz Vlade Srbije usledila oštra reagovanja zbog Vilanove izjave. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".

Izjavio sam da je u Vašingtonu Srbija potpisala sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama i da je Kosovo potpisalo sporazum sa SAD. Nisam naveo da je Srbija priznala Kosovo, rekao je Vilan na konferenciji za novinare u Ambasadi Izraela.

Nikola Selaković rekao je prethodno za TV Prva da su navodi koje je izneo ambasador Izraela netačni i da je reč o svojevrsnom bezobrazluku.

Selaković je, pokazujući dokumenta pred kamerama, istakao da su predstavnici Beograda i Prištine potpisali dva različita dokumenta.

„Ambasador Izraela je rekao da su oni to uradili (priznali Kosovo) pod pritiskom SAD. To znači da je naš predsednik izdržao taj jezivi pritisak u sred Vašingtona“, rekao je Selaković.

On je ponovio da su Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita „papira“ i naveo da u dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su „Priština i Izrael saglasni da se međusobno priznaju“.

„U dokumentu koji je potpisao predsednik Vučić stoji da je Srbija, odnosno Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine kao i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine“, naveo je šef srpske diplomatije.

On je istakao da je Vučić potpisao dokument u kome se ne pominju ni Kosovo ni Priština, dok je sa druge strane, „Izrael podlegao pritiscima kojima naš predsednik nije“.

Selaković je rekao da u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je „malo verovatno da do toga dođe posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova.

Istakao je da je predsednik Srbije u stalnoj kumunikaciji sa SAD i evropskim liderima po tom pitanju.

Selaković je naveo da je Vučić u roku od sedam dana od dogovora u Vašingtonu razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i rekao da će Srbija, ako „bude poštovana od strane Izraela“, ako Izrael ne prizna Kosovo, postupiti u skladu sa dogovorom da prebaci ambasadu u Jerusalim.

Nikola Selaković
Izvor : Tanjug / Rade Prelić

Šta je ambasador rekao

U jutarnjem programu TV Prva voditelj je pitao ambasadora zbog čega je njegova zemlja priznala Kosovo, s obzirom na to da imaju nerešenu situaciju na sopstvenoj teritoriji, a on je odgovorio:

„To je, naravno, potpuno druga tema. Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom. Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma između Srbije i Kosova posebno sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ja ne pokušavam da se krijem iza toga. Tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina u toku kojih nismo priznali Kosovo. To je definitivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa“, rekao je Vilan.

Upitan da li bi možda mogli da revidiraju odluku, kaže:

„Ne bih želeo da ostavim bilo kakvog prostora za optimizam, bez nekog dobrog razloga. Ja u ovom trenutku to ne vidim. Sporazum je postignut. Izrael je priznao Kosovo, a Kosovo će preseliti ambasadu u Jerusalim. To je ispunjeno i ne vidim ni jedan razlog zašto bi Izrael u ovom trenutku povukao svoje priznanje Kosova, sve dok su obe strane ispunile svoje obaveze iz tog sporazuma“.

Na pitanje da li je video dokument koji je Srbija potpisala u Vašingtonu, ambasador je rekao:

„Ne razumem pitanje. Ne, zašto bih ja video taj dokument? To nije moj sporazum, to je sporazum između Srbije i Amerike. Ja nisam video demanti ni od strane Amerike ni od strane Srbije da je to potpisano. Zato ne znam zašto me pitate da li sam video papir. Nisam video ni da neko u Srbiji, predsednik ili neko drugi da je rekao da nisu potpisali taj sporazum sa Trampovom administracijom. Dokument je tu, on postoji koliko ja znam“, rekao je ambasador Izraela.

Komentari

Vaš komentar