Ambasador Ukrajine: Putin je Hitler 21. veka

Vesti 24. feb 202210:54 > 11:34 75 komentara

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je u Novom danu da je ruski predsednik Vladimir Putin "Hitler 21. veka", kao i da bi argument da je ovo "samoodbrana Rusije" bio smešan, da nije tužan. "Samoodbrana Rusije - na ukrajinskoj teritoriji", rekao je on.

Kako je rekao Aleksandrovič, „danas imamo stvarno veliki otadžbinski rat, prvi put posle Drugog svetskog rata“.

„Putin, to je Hitler 21. veka“, kaže on.

Povezane vesti

Dodaje da su Rusi pogađali projektilima ne samo vojne objekte, ne samo granične prelaze, nego i gradove veoma daleko od granice.

„Uključujući duboko u centralnoj Ukrajini, na zapadu Ukrajine… Ima civilnih žrtava, situacija se menja svaki minut, prema poslednjim informacijama 10 civila je stradalo. Ukrajinska vojska se brani, prema mojim podacima, od pre 15 minuta, ruska vojska je uspela da uđe smao oko 5km na severu Ukrajine, pokušala da uđe sa teritorije Belorusije, ali svuda je naša vojska dala jaki otpor. Oborili smo šest aviona, četiri tenka i dva helikoptera, mi imamo tu informaciju“, kaže on.

Komentarišući izjavu Putina da je ovo „samoodbrana Rusije“, kaže „samoodbrana Rusije na ukrajinskoj teritoriji – to je smešno, ako ne bi bilo toliko tužno“.

„On može da kaže svašta, ali nema nijednog slučaja kapitulacije ukrajinske vojske. Ako pričamo o predlogu za rat, na primer na teritoriji Rusije živi tri miliona etničkih Ukrajinaca i nema nijednog fakulteta, škole i vrtića na ukrajinskom jeziku, je li to razlog za rat, naravno da nije“, kaže on.

Nakon obraćanja ukrajinskog predsednika, rekao je da je jasna poruka Zelenskog da će se „svi građani Ukrajine boriti protiv te invazije“ i da računaju na podršku celog sveta.

Istakao je da poštuje neutralnost Srbije, ali da je „u ovim okolnostima nemoguće da budete neutralni“.

„Ja još uvek verujem da će biti jaka izjava podrške Ukrajini sa strane Srbije“, kaže on.

Ambasador se zahvalio medijima koji pišu istinu da je Rusija napala Ukrajinu.

„Ali neki drugi su pisali da je Ukrajina napala Rusiju, to je sramota. Bog sve vidi, sve će proći, Ukrajina će preživeti, ali to će sve doći na svetlo. Ovde postoji ogromna odgovornost, ne samo vojnika, nego i svih medija“, rekao je on.

Tok događaja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare