Ambasador u Poljskoj već potpisivao pisma podrške LGBT, sada ga vraćaju kući

Vesti 20. maj. 202119:06 > 19:1332 komentara
Podeli:

Ambasador Srbije u Poljskoj, Nikola Zurovac, smenjen je na sednici Vlade Srbije. Njegovu smenu ranije je najavio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Zurovac je, sa još 48 ambasadora, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici, bez konsultacija sa Beogradom. Poljska strana je zbog toga otkazala posetu ministru Selakoviću. Ambasador Nikola Zurovac isto pismo potpisivao je i prethodnih godina, ali zbog toga nije bilo nikakvih problema.

Jedan od najiskusnijih diplomata, čovek koji je školovan u zemlji u kojoj službuje i preveo je brojne knjige sa poljskog, pozvan je nazad u Beograd, posle potpisivanja pisma koje su, osim njega, potpisali ambasadori većine zemalja Evropske unije, SAD, kao i predstavnici Evropske komisije i Ujedinjenih nacija.

„Ambasador nikoga nije obavestio o tome. Mi ne govorimo o predmetu pisma i njegovoj sadržini. Da izbegnem sve insinuacije, nije u pitanju sadržina pisma, već propust ambasadora Srbije što pristupa nečemu o čemu ne obaveštava onoga kome odgovara za svoj rad“, objašnjava ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Dugogodišnji diplomata Zoran Milivojević kaže da je ambasador morao da se konsultuje sa ministrom, jer je bilo jasno da je posredi osetljivo pitanje za poljsku stranu, posebno u situaciji kada je Srbiji važno da Poljska, u mogućem bufućem glasanju UNESCO, bude protiv prijema Kosova.

Povezane vesti:

„Njegov prevashodni zadatak je da vodi računa o našim odnosima sa Poljskom i u slučaju pitanja koja mogu biti osetljiva za poljsku vladu, on je morao da se konsultuje zbog specifičnog stava Poljske“, smatra Milivojević.

Direktor za Evropu i Bliski istok organizacije „Civil rights defenfers“, Goran Miletić, navodi da je ambasador Zurovac poslednje četiri godine potpisivao isto već uobičajeno i prilično blago pismo poljskim vlastima koje se pozivaju da poštuju prava LGBT zajednice.

„Verovatno je ambasador mislio da je to nešto regularno, jer je isto potpisivao 2018. 2019. 2020. i sada pre tri dana. Ovo ne doprinosti dobrim odnosima sa svim građanima Poljske, jer je to prilično podeljena zemlja. Možda vlada uživa podršku skoro 50  odsto građana, ipak, drugi deo Poljske je liberalan“, rekao je Miletić.

Konzerzavivna vlast u Poljskoj već dugo je na meti kritika u Briselu i pod optužbom za kršenje elementarnih principa vladavine prava. Uz stavljanje sudske vlasti pod kontrolu i LGBT zajednica našla se na udaru i u mnogim gradovima Poljske počeli su da se pojavljuju natpisi „Slobodni od LGBT ideologije“.

Sve se to odvija uz tihu i direktnu podršku vlade, kojom formalno upravlja Tomaš Moravjecki, a zapravo je pod kontrolom šefa vladajuće stranke Jaroslava Kačinskog, koji se smatra efektivnim vladarom Poljske i čija je odbrana da je gej ideologija gora od komunizma.

Komentari

Vaš komentar