Ambasador u oproštajnoj poseti kod Selakovića: Indija je važan partner Srbije

Vesti 12. jul. 202115:15 > 15:17
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/ Photo by Sneza Skaric

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji je primio u oproštajnu posetu ambasadora Indije Subrata Batačardžija, poručio je da je Indija veliki prijatelj i važan partner, ističući višedecenijsku tradiciju prijateljskih veza i saradnje, baziranih na punom međusobnom uvažavanju i razumevanju.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova, Selaković je izrazio zadovoljstvo i razmenom poseta na visokom i najvišem nivou, izrazivši nadu da će premijer Indije Narendra Modi uskoro biti u prilici da poseti Srbiju, kao i da bi ta poseta bila od istorijskog značaja.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Indiji na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podvukao da ta pozicija pokazuje čvrstu opredeljenost Indije za poštovanje osnovnih postulata međunarodnog prava.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, ministar je istakao da pandemija koronavirusa nije uticala na trgovinsku razmenu koja je u 2020. koja je iznosila oko 175 miliona evra.

Selaković je poručio da za dalji razvoj ekonomskih odnosa veliki značaj ima i Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju između dve zemlje, čije se četvrto zasedanje očekuje u narednom periodu.

Kada je u pitanju borba protiv koronavirusa, ministar Selaković je zahvalio Indiji na brzom reagovanju na molbu srpskih zvaničnika da se omogući nabavka vakcina koje Indija proizvodi, zahvaljujući čemu je Srbija prve doze vakcine Astrazeneka dobila već u februaru.

Komentari

Vaš komentar