Ambasador Turske: Srbi kupuju kuće u Antaliji i Alanji, pitaju što nema letova

Vesti 13. maj 202218:03 40 komentara

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj rekao je u ekskluzivnom intervjuu za N1 da je Srbija divna i prijateljska zemlja, koja je prevazišla njegova očekivanja i da je ovo veoma dobro vreme da se bude turski ambasador. "Možda živimo najbolje trenutke odnosa Turske i Srbije. O kojoj god saradnji da govorimo, u najboljem smo periodu odnosa, naši odnosi svakog dana vidno napreduju, kao ambasador želite takvu klimu. Srbi su veoma prijateljski nastrojeni, delimo zajedničku istoriju, stotinama godina smo živeli zajedno, imamo sličnu kuhinju, specijalitete - sarmu, kafu, pilav, baklavu, delimo 9.000 sličnih reči, građani Srbije i Turske gaje prijateljstvo, možemo da uradimo mnogo toga", rekao je ambasador, dodajući da prati vesti N1.

Navodi da je prethodna 2021. godina bila izvanredna što se tiče bilateralne saradnje.

Otvorili smo konzulat Turske u Novom Pazaru, emitovane su video poruke predsednika, radilo se o istorijskom tretnuku, pokrenuli smo direktne letove od Beograda do Ankara, ponosan sam što su ti letovi puni, sada imamo letove iz Niša i Kraljeva, razmena je dosegla dve milijarde dolara, govorimo o intenzivnoj saradnji koju održavamo. Poseta Erdogana Srbiji 2017. godine je bila prekretnica za odnose dveju zemalja, osam ministara je bilo, više od 200 biznismena, tokom te posete potpisana je Deklaracija, posle te posete naša saradnja je ubrzano napredovala“, kazao je on.

Ambasador kaže da je bliskost predsednika Erdogana i Vučića veoma važna i da oni iskreno razumeju jedan drugog.

„Održavaju redovan kontakt, mislim da su u prethodnih godinu dana razgovarali najmanje šest puta, konzulat je refleksija prijateljstva, bilo nam je važno da imamo konzulat, mislim da BiH sada pokušava da bude sledeća, otvorili smo ga 1. septembra prošle godine, našu braću iz Sandžaka vidimo kao most, mislim da nam konzulat omogućava da lakše dođemo do ljudi“, kazao je dodavši da su sve procedure za Kancelariju konzulata u Nišu obavljene i da bi ona trebalo da bude otvorena ove godine, kako bi bila od pomoći milionima turista na putu za Tursku.

N1

Osvrćući se na pandemiju koronavirusa i turizam, Aksoj kaže da je veliko interesovanje u Srbiji za putovanja u Tusrku.

„Zamislite, prethodne godine imali smo povećanje broja srpskih turista u Tursku od 85 odsto, broj tuskih turista u Srbiji povećan je za 95 odsto. Pre nego što je počela pandemija, broj srpskih turista u Tuskoj bio je 285.000, ove godine siguran sam da će porasti. Šetao sam Knez Mihailovom ulicom, ne možete da zamislite koliko sam turskih turista sreo. Turkiš erlajns održava tri dnevna leta za Srbiju, Er Srbija jedan, Pegasus četiri leta nedeljno, veliki je broj turista koji putuje, to ipak nije dovoljno. Naš srednjoročni plan je da povećamo broj srpskih turista na pola miliona, mislim da ćemo taj cilj dostići za dve godine, dugoročni plan je da milion ljudi iz Srbije dolazi u Tursku. Znam da građani Srbije veoma vole Tursku, kupuju kuće u Antaliji i Alanji. Pitaju me zašto nema direktnih letova, mogu da kažem da sada radimo na tome, radimo i na omogućavanju putovanja u Tursku sa ličnom kartom, jer će se uvećati broj turista.

„Turska je i više nego stabilan partner Srbiji, razvili smo mehanizme saradnje, osećam da su mi sva vrata otvorena u Srbiji, mnogo ministri su mi postali prijatelji, građani samo osnažuju svoje veze, tako da je ispred nas svetla budućnost“, kaže turski ambasador.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, ambasador kaže da je zvanična pozicija Turske vrlo jasna.

„Vojni napadi Rusije na Ukrajinu su neprihvatljivi, reč je o groznom narušavanju međunarodnog prava. U bliskom smo kontaktu sa obema stranama, ulagali smo napore da podstaknemo strane na mirno rešenje – Antaliji je održan sastanak 10. marta, to je veliki uspeh za Tursku, dve strane su se susrele i u Istanbuli, za to se zauzeo naš predsednik. Spremni smo da Turska bude domaćin ministrima spoljnih poslova i predsrednicima Rusije i Ukrajine“, zaključio je Hami Aksoj za N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare