Ambasador Izraela: Kancelarija Vlade Srbije u Jerusalimu prvi korak ka ambasadi

Vesti 26. mar 202111:08 16 komentara
AFP

Ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan izjavio je da se predstojeće otvaranje kancelarije Vlade Srbije u Jerusalimu doživljava kao početni korak ka preseljenju srpske ambasade u Jerusalim.

„Predstojeće otvaranje kancelarije Vlade Srbije u Jerusalimu ima kako politički, tako i ekonomski značaj. Doživljava se kao početni korak ka preseljenju ambasade u Jerusalim“, rekao je Vilan za novosadski portal Agrosmart (agrosmart.net).

Prema njegovim rečima, na taj način se šalje poruka da je ekonomska saradnja glavni fokus bilateralnih odnosa i oblast u kojoj bi Srbija želela da vidi napredak, u šta će uložiti napore u narednom periodu.

On je rekao da je Izrael „prava startap država u svim aspektima“, te da je bio pionir i izumeo sistem navodnjavanja „kap po kap“, da bi kasnije postao lider u tehnologijama navodnjavanja.

„Izrael navodnjava oko 33 odsto ukupnog poljoprivrednog zemljišta od 435.000 hektara. Izrael proizvodi gotovo 70 odsto svih svojih potreba za hranom. Prema onome što sam čuo i pročitao, Srbija ima oko 3,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, a navodnjava samo 1,5 odsto. Više od polovine zemljišta Izraela čini pustinja, dok je Srbija blagoslovena obradivim zemljištem i izvorima vode. Njihovom efikasnom upotrebom, kroz primenu izraelskih tehnologija, dovela bi do promene u životnoj sredini, prinosu i donela bi koristi svakodnevnom životu ljudi“, istakao je Vilan.

Prema njegovim rečima, obnovljiva energija jedan je od sektora u Srbiji u kojem postoje važne izraelske investicije, „Enlight Energies“ glavni je investitor u vetroparku „Kovačica“ snage 104 megavata, koji će biti proširen sa još 95 megavata budućeg vetroparka „Pupin“.

Ambasador Izraela dodao je da kompanije iz ove zemlje imaju veliko interesovanje da na polju čiste energije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare