Ambasade SAD, Nemačke i Francuske zabrinute zbog napada Martinovića na CRTA

Vesti 18. mar 202112:04 > 20:19 20 komentara
N1

Ambasade SAD, Francuske i Nemačke izrazile su zabrinutost zbog izjava poslanika u srpskom parlamentu na račun nevladinih organzacija, pre svega na Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost kojima su praktično optuženi da su učestvovale u pokušaju državnog udara i ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što je poslanik Aleksandar Martinović u Skupštini Srbije rekao da će svako ko kritikuje vlast biti “prebijen u džaku”, a zatim spominjao i CRTA kao jednog od saučesnika u pokušaju državnog udara i ubistva Vučića, ova organizacija je reagovala. Pozvala je Tužilaštvo da u svojstvu svedoka pozove narodne poslanike da objasne optužbe koje su izneli i kojima su direktno označili CRTU kao “saučesnika u zaveri protiv držvanog poretka” i iznesu ako imaju saznanja i dokaze za to pred tužiocima. U suprotnom, kako su naveli, biće jasno da oni, zaštićeni poslaničkim imunitetom neodgovorno i neosnovano crtaju mete na pojedincima i organizacijama, navodi se u saopštenju Crte.

Ovim povodom reagovala je i Ambasada SAD, prenosi Nova.rs.

“Netačne izjave poslanika o @CRTArs i organizacijama civilnog društva izazivaju zabrinutost – organizacijama kao što je @CRTArs ne treba pretiti samo zato što zahtevaju odgovornost od svojih izabranih predstavnika”, piše na Tviter nalogu američke ambasade.

“Slobodni mediji i aktivno civilno društvo osnovni su stubovi na kojima počiva svako demokratsko društvo. Profesionalni novinari i nevladine organizacije i u Srbiji igraju važnu ulogu u jačanju demokratije i vladavine prava – upravo i iz razloga što postavljaju kritička pitanja. Ovih dana su KRIK-ovi novinari doslovno postali meta medijske kampanje klevetanja. Slični napadi protiv KRIK-a i nevladine organizacije CRTA usledili su i od strane pojedinih poslanika, uprkos kodeksu ponašanja koji je nedavno usvojen u Skupštini“, objavila je Ambasada Nemačke na svom Fejsbuk nalogu.

povezane vesti

Ambasada dodaje da „takvi pokušaji zastrašivanja novinara i civilnog društva ne samo da ih ugrožavaju, već su takođe u suprotnosti sa medijskom strategijom i svim naporima koje Srbija ulaže u oblasti vladavine prava.”

Francuska ambsasada u Srbiji je pozvala na „brzu i efektivnu primenu medijske strategije“ koju je Srbija usvojila kao podršku medijskom pluralizmu i poštovanju kodeksa novinarske profesije, ukazujući da je ugrožena bezbednost novinara istraživačkog portala KRIK i pozvala poslanike da poštuju kodeks ponašanja u osvrtu na njihove klevete protiv nekih nevladinih organizacija.Ambasada je navela da profesionalni novinari, posmatrači političkog života i nevladine organizacije čine sastavni deo demokratske vladavine i doprinose uključenosti građana u politički život i da u tom cilju oni moraju da uživaju uslove rada koji im omogućavaju da obavljaju taj posao od javnog značaja, daleko od svakog političkog i medijskog pritiska.

Podseća se da su proteklih nekoliko dana novinari KRIK-a (Mreže za israživanje kriminala i korupcije) lićno bili napadnuti do mere da im je ugrožena bezbednost, da su se neki poslanici nadovezali iznoseći klevete protiv nevladinih organizacija koje se bave posmatranjem političkog života, kao što je CRTA.

„Određene ličnosti su prozivane poimence i iznošene su poverljive informacije, što predstavlja akt direktnog zastrašivanja koji je u suprotnosti sa principima zaštite podataka o ličnosti i što ugrožava bezbednost njenih članova, “ navela je Ambasada Francuske.

Ambasada podseća da je kodeks ponašanja poslanika usvojen u decembru 2020. godine i da podvlači neophodnost da poslanici pokažu uzdržanost i vladaju se primerno.

„Osim toga, pozivamo na brzu i efektivnu primenu medijske strategije koju je Srbija usvojila kao podršku medijskom pluralizmu i poštovanju kodeksa novinarske profesije, uključujući i u radnoj grupi za bezbednost novinara,“ piše u saopštenju Ambasade Francuske.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare