Ambasada SAD: Vlada Kosova da bude otvorenog uma prema „Otvorenom Balkanu“

Vesti 05. avg 202120:19 0 komentara
N1

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je Vladu Kosova da "otvorenog uma" pristupi inicijativi "Otvoreni Balkan", usmerenoj ka jačanju ekonomskih regionalnih integracija.

Povezane vesti:

Povodom stava Vlade Kosova da se neće pridružiti inicijativi „Otvoreni Balkan“, bivšem mini-Šengenu, ambasada ističe da „Vlada Kosova mora odlučiti kojim će se inicijativama pridružiti i koje inicijative najbolje podržavaju njene ekonomske vizije“.

„Međutim, ohrabrujemo vladu da pristupi regionalnim naporima za ekonomsku integraciju otvorenog uma i da prihvati rešenja koja donose rezultate za građane Kosova, uz poboljšanje veza sa susedima“, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Ambasada ceni da je jača ekonomska i politička integracija „od suštinskog značaja za održivi mir i prosperitet“, što bi ojačalo „postojeće napore Kosova da dovrši reforme potrebne za budući pristup EU“.

„Ohrabrujemo Kosovo da traži mogućnosti za smanjenje trgovinskih barijera, povećanje njegove ekonomske konkurentnosti i izgradnju regionalno integrisane i otporne ekonomije koja pruža rezultate za sve građane Kosova“.

Osim Samoopredeljenja premijera Aljbina Kurtija, inicijativu „Otvoreni Balkan“ ne podržavaju ni političke snage na opozicionom spektru.

Kurti je izjavio da inicijativa „Otvoreni Balkan“ nema „viziju“ za region, a potom je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ocenila da je posredi „opasna ideja“ koja stvara privid alternative evropskim integracijama.

Inicijativa obuhvata Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, a na prvom trilateralnom sastanku u Novom Sadu 2019. godine, na kome su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, potpisana je deklaracija o slobodnom kretanju robe, kapitala, ljudi i usluga.

Na sastanku u Skoplju 29. jula osnivači „Otvorenog Balkana“ Vučić, Rama i Zaev ponovili su poziv za pridruživanje inicijativi preostalim zemljama regiona. Najavljeno je da će od 1. januara 2023. biti ukinuti granične kontrole između članica inicijative.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!