Ambasada SAD u Prištini: Ignorišite glasine i sačekajte činjenice o Dečanima

Vesti 15. jul 202119:39 1 komentar
N1

Američka ambasada na Kosovu pozvala je u četvrtak novinare i građane da ignorišu glasine i sačekaju činjenice o slučaju zagađenja vode u Dečanima, piše Kossev.

Apel stiže nakon što su prištinski mediji izvestili da su, uoči navodnog trovanja vodom, u ovoj opštini boravila dvojica „sumnjivih srpskih državljana“, navodi Kossev.

Povezane vesti:

„U našim mislima su oni koji trenutno pate usled vanrednog zdravstvenog stanja u Dečanima“, poručili su iz američke ambasade u Prištini.

Podsetili su da će kosovski institut za javno zdravlje sprovesti nove testove kako bi se utvrdio uzrok navodnog trovanja, ali i da su najnovijim laboratorijskim ispitivanjima utvrđene bakterije koje bi, kako se smatra, mogle da dovedu do zagađena pijaće vode.

U prištinskim medijima kasno sinoć osvanula je vest da su „uoči trovanja vodom u Dečanima“, na 500 metara vazdušnom linijom od bunara koji služi za vodosnabdevanje, bila dvojica „sumnjivih Srba“.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da se radi o dezinformacijama i apelovala da se ovi problemi ne koriste za stigmatizaciju Srba.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je odbacio navode da dvojica Srba stoje iza incidenta.

Zbog zagađenja vode skoro 1.400 građana Dečana je zatražilo pomoć lekara a dve osobe su preminule.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare