Kurti preuzeo premijersku dužnost, stižu čestitke iz Evropske unije i Kvinte

Vesti 23. mar 202110:56 > 19:592 komentara
Podeli:

Novi premijer Kosova Aljbin Kurti svečanom ceremonijom, uz intoniranje himne i obilazak počasnog bataljona garde Kosova, zvanično je primio dužnost premijera od bivšeg premijera Avdulaha Hotija. Čestitali predstavnici Evropske unije Miroslav Lajčak, Oliver Verhelji i Žozep Borel i ambasadori Kvinte.

Hoti je Kurtiju predao informacije o dosadašnjem radu Vlade i obavezama koje je ona preduzela.

Povezane vesti:

Na svečanoj ceremoniji i uz intoniranje kosovske himne, objavljena je primopredaja između dosadašnjeg premijera Avdulaha Hotija i Kurtija, a nakon toga je održana i prva sednica nove Vlade.

Kurti je na prvom sastanku nove vlade kazao da će se na stolu ubrzo naći plan za kontrolu pandemije, kao i ekonomski oporavak.

„Naši izazovi su veliki. Upravljanje pandemijom je urgentno. Moramo preduzeti hitne mere kako bi se zaustavili finansijski gubitci javnih preduzećša, ali i ekonomska recesija. Mora se pomoći privatni sektor zbog spasa radnih mesta i proizvodnje“, rekao je Kurti.

Prvoga dana kao premijer, Kurti je posetio memorijalni kompleks Adem Jašari u Prekazu dok se popodne sastao sa ambasadorom EU na Kosovu Tomasom Suniogom.

Čestitali Lajčak, Varhelji, Borel i ambasadori Kvinte

Visoki zvaničnici Evropske unije čestitali su Kurtiju na imenovanju.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je čestitao Kurtiju rekavši da se nada da će „uspešno ispuniti očekivanja stanovnika Kosova“.

„EU je spremna da olakša dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom“, napisao je on na svom Tviter nalogu.

 

Evropski komesar za proširenje Oliver Verhelji je na Tviteru napisao da se raduje saradnji sa novim kosovskim institucijama.

„Radujem se radu sa vama na daljim reformama na evropskom putu i nastavku borbe protiv kovida-19. Dijalog sa Beogradom radi normalizacije odnosa ostaje ključ“, napisao je Varheji.

 

Novom kosovskom premijeru čestitao je i šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Radujemo se zajedničkoj saradnji da dijalog Beograda i Prištine uspešno privedemo kraju. Ovo je presudno za ervropski put“, napisao je Borel na Tviteru.

 

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država u Prištini čestitali su novoj kosovskoj vladi i Skupštini i pozvali sve stranke da imaju odgovornu ulogu u priznavanju rezultata izbora kao mandat naroda za efikasnu vladu.

U vreme pandemije i ekonomskih izazova, Kosovu je potrebno svrsishodno vođstvo i funkcionisanje upravljačkih institucija koje obezbeđuju stabilnost, uključujući Predsedništvo, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasadora Kvinte.

Dodaje se da će rešavanje tih izazova od lidera političkih stranaka i izabranih poslanika zahtevati da potrebe građana Kosova stave iznad političke pristrasnosti i da opozicija i vlada zajedno rade na zajedničkim prioritetima, pri čemu je prvi zadatak izbor novog predsednika.

Komentari

Vaš komentar