Aleksić: Vlast proizvodnjom straha uzima narodu pare koje mu je dala pre izbora

Vesti 30. maj 202209:54 6 komentara
Miroslav Aleksić
N1/arhiva

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast koristi strah građana kako bi ih naterala da kupuju više šećera, ulja i drugih namirnica nego što im je potrebno, kao i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić "proizvodnjom straha" uzeti od građana ono što im je pre izbora dao - po 20 evra, 50 ili 100 evra.

„Kada građani kupuju više nego što im je potrebno, u budžet se ubacuje više novca, a PDV je veći na veće cene. Ne bi me iznenadilo kada bi se otkrilo da priča o problemima sa hranom nema veze sa istinom i da je to samo plašenje građana Srbije i izazivanje veštačke krize. Vučić bi sa svojom ekipom i čekić pokvario“, rekao je Aleksić za list Nova, saopštila je Narodna stranka.

Pročitajte još

Upitan o Vučićevoj tvrdnji da građanima preti glad, Aleksić, koji se bavi poljoprivredom u Trsteniku, odgovorio da „ne bi smelo da se pomene nešto slično tome“, navodeći da ako ičega ima o Srbiji – to su hrana i obradive površine.

„Poljoprivreda je i danas grana koja stvara tržišne viškove, koje izvozimo i od kojih država prihoduje“, rekao je Aleksić i dodao da je Vučić postao i „stručnjak za poljoprivredu“, ocenjujući da verovatno „u životu nije uzeo motiku u ruke, niti zna da je drži“.

„Sećamo se da je Vučić bio i doktor i da se bavio respiratorima, znamo da je stručnjak za energetiku, puteve… On samo zna da odigra ulogu kad mu daju materijal i spreman je na bilo šta kada su u pitanju glasovi i manipulacija građanima“, rekao je Aleksić.

On je dodao da u poslednjih 20 godina nije bila veća kriza u poljoprivredi, niti su poljoprivrednici bili u težoj situaciji.

„Prethodnu deceniju obeležilo je uništavanje malih porodičnih gazdinstava, a sa druge strane je na delu monopol velikih na tržištu. Subvencije su niže i od zakonskog minimuma i potpuno pogrešno usmerene, a isplata subvencija kasni i po tri godine“, rekao je Aleksić.

On je naveo da je neophodno sprovesti agresivne mere finansijske podrške poljoprivrednicima i duplirati budžet za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji, a ukinuti davanja za neprioritetne stvari, kao što su, kako je rekao, „bespovratna sredstva za kupovinu privatnih hotela, koje dobijaju ‘Milenijum tim’ i ‘Južna Bačka'“.

„Sav taj novac je neophodno usmeriti na poljoprivrednike, po posebnim programima, u zavisnosti od grane poljoprivrede i vrste proizvodnje. Važno je da se upumpa novac direktno poljoprivrednim gazdinstvima, kako bi mogla da nastave da se bave ovim poslom i kako bi bila profitabilna“, rekao je Aleksić.

Kako je ocenio, neophodno je hitno ukinuti akcize na dizel gorivo za poljoprivredu.

„Uveren sam da se sve ovo može uraditi, ali bojim se da ovi ljudi, koji su deset godina na vlasti, ne mogu bolje od ovoga što su do sada pokazali. Da su mogli, danas ne bi pričali da nam fali hrana“, zaključio je potpredsednik Narodne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare