Aleksić: Srbija zarobljena zemlja, ko ima podršku vlasti može da radi šta hoće

Vesti 28. nov 202213:40 10 komentara
N1

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je u emisiji Dan uživo da njegov govor u Evropskom parlamentu predstavlja kritiku vlasti u ovoj zemlji, a ne "pljuvanje" po svojoj državi. "Srbija je zarobljena zemlja. Svako ko ima dobru podršku vlasti može da radi šta hoće", istakao je on.

Podsetimo, prethodne nedelje održan je Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu. Među onima koju su govorili pred evroposlanicima bio je Aleksić, koji je rekao da su u Srbiji ugrožene osnovne vrednosti EU kao što su demokratija, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Povezane vesti

„Zadovoljan sam sednicom Parlamentarnog odbora, zato što se prvi put moglo čuti u Evropi, za proteklih šest, sedam godina, kakvo je stanje demokratije u Srbiji, kakvo je stanje vladavine prava, institucija i kriminala, i to je na neki način prilično skrenulo pažnju evroparlamentarcima. Izrazili su želju da i nadalje o tome budu informisani. Sa jedne strane, imate državu koja stalno govori da smo na putu ka EU, ali je suština šta se u praksi od toga sprovodi, a ne sprovodi se ništa. Srbija je u praksi zarobljena zemlja“, rekao je Aleksić.

Procenjuje da neki evroposlanici nešto o tome znaju, ali napominje da neki i ne znaju.

„Dobro je i važno reći šta se dešava u Srbiji. Srbija je u ovom trenutku zarobljena država, jer ne funkcionišu institucije, građani nemaju kome da se žale“, istakao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, neki od evroposlanika ne znaju detalje o pojedinim slučajevima koji se dešavaju, kao što je Jovanjica, i kako navodi, „prilično su šokirani“.

„I sada mene ovde prozivaju i kažu da pljujem državu. A to nije istina. Ja loše govorim o vlasti koja uništava moju zemlju i uništava moju budućnost. Neću valjda da ćutim na gomile laži koje tamo čitaju. To nije pljuvanje moje zemlje, to je iznošenje stava o vlasti, i istini šta se dešava u Srbiji“, podvukao je Aleksić.

Komentarišući činjenicu da mu se glavnooptuženi u aferi Jovanjica Predrag Koluvija direktno obraća na društvenim mrežama, kaže da je to „skandal nad skandalima“.

„Ja sam potpredsednik Narodne stranke, a Predrag Koluvija je čovek koji je optužen da je proizvođač narkotika. Taj čovek daje sebi za pravo da poziva mene i druge moje kolege na duel. Ja da razgovaram sa čovekom koji je optužen da je najveći narko diler i koji je imao toliku plantažu marihuane? On sada koristi vlast i bliskost sa državom da bi se spašavao… Pa to je drskost, i ne bi mogao to da radi, da predsednik države nije rekao: ‘Pa šta, taj Koluvija nije imao nešto, ni tonu marihuane'“, napominje Aleksić.

Ocenjuje da Koluvija ne bi smeo to sebi da dozvoli da nema veliku podršku vlasti i da Koluvijine reči predstavlja direktnu poruku njemu od strane SNS-a.

„Koluvija računa da će slučaj pasti i da će krenuti da se slavodobitno ponaša… To govori o vladavini prava, o institucijama države Srbije, i da smo mi zarobljena zemlja. Svako ko ima dobru podršku vlasti može da radi šta hoće. Bilo da je u pitanju Koluvija, ili ideja o rudarenju“, ocenio je gost N1.

Kazao je i da je, po njegovom mišljenju, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović posle republičke tužiteljke Zagorke Dolovac najveći zaštitnik kriminala i korupcije u koje su umešani funkcioneri SNS-a.

„Prvi razlog zašto to mislim je što Stefanović proganja tužioca Predraga Milovanovića, koji se bavi slučajem paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke. Drugi razlog je što Stefanović uvažava izjavu optužene Dijane Hrkalović i proganja inspektore koji su otkrili plantažu marihuane na ’Jovanjici’“, rekao je Aleksić.

Aleksić je kao treći razlog zbog kojeg smatra da je Stefanović zaštitnik funkcionera SNS-a koji su umešani u kriminal i korupciju to što taj tužilac „direktno štiti vlast i njene kontakte sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka“.

„Stefanović kaže da Belivuk ima pravo da laže kada tvrdi da je učestvovao u rušenju u Savamali. Zašto bi neko lagao na svoju štetu? Belivukovi navodi mu direktno štete, jer je reč o novom krivičnom delu“, rekao je Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare