Aleksić: Revanšizam nije za one koji su naterani u autobuse, već Oliveru Zekić

Vesti 27. dec. 202120:39 > 28. dec. 2021 15:2715 komentara
Podeli:
Miroslav Aleksić
Izvor: N1/arhiva

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je da će koalicija koju čine ta stranka, Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka u drugoj polovini januara predstaviti program i kandidate za predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i izborne liste kandidata za poslanike i odbornike.

„Naš zajednički ciljevi su borba za pravdu, smenjivanje nakaradnog, kriminalnog i mafijaškog režima, borba protiv Rio Tinta i da uspostavimo sistem u kojem će građani moći normalno da žive“, rekao je Aleksić za Radio-televiziju Vojvodine.

On je, kako u saopštenju navodi Narodna stranka, rekao da opozicija izlazi na izbore jer građani zahtevaju promene i jer više nema vremena za čekanje „izbornih uslova poput onih u Švajcarskoj“.

„Na izborima ćemo obezbediti kontrolu i čuvare biračkih kutija, ali vlast bez obzira na to sprema otimačinu i krađu izbora i, ako se to dogodi, branićemo izbornu volju građana na ulici“, rekao je Aleksić.

On je istakao da Deklaracija o revanšizmu, koju je juče usvojila Skupština Narodne stranke, podrazumeva da će odgovarati oni koji su se ogrešili o zakone i moralne regule, a ne građani niti članovi stranaka koje je neko naterao u autobuse da bi aplaudirali na mitinzima sadašnjih vladajućih stranaka.

"Nema potrebe da se boji niko ko je radio u skladu sa zakonom. Primer za lustraciju je predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić", rekao je Aleksić.

Sadašnja vlast je lobista Rio Tinta

On je naveo da Deklaracija Narodne stranke o upravljanju rudnim bogatstvom predviđa preispitivanje i raskidanje svih štetnih ugovora, i ukazao na razliku između davanja istražnih prava za ispitivanje ruda i dozvole za otvaranje rudnika.

"Sadašnja vlast je lobista 'Rio Tinta' i ona je 2015. godine promenila Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima i napravila problem odredbom po kojoj nosilac prava za istraživanja, ako podnese zahtev, ima pravo na eksploataciju rude. Niko pre njih to nije uradio. Pre toga su se pitale lokalne samouprave, koje su mogle da donesu zabranu", rekao je Aleksić.

On je rekao da će biti manja šteta ako se plati odšteta 'Rio Tintu', nego da se razori Srbija.

Građani po svojoj savesti da odluče o referendumu

Aleksić je istakao da se Narodna stranka protivi promenama Ustava Srbije i da je stranačka skupština jednoglasno donela takvu odluku, a da bi građani po svojoj savesti trebalo da odluče da li će izaći na referendum o ustavnim promenama, zakazan za 16. januar 2022. godine.

"Moj stav je da ne bi trebalo da učestvujemo ni u jednoj igrici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer on nije raspisao referendum da bi se izglasalo 'ne'. Lično mislim da bi na dan referenduma građani trebalo da izađu na ulice i da blokiraju referendum, a da se njegovo održavanje odloži za buduće vreme, kada će biti demokratske javne rasprave o promenama Ustava", rekao je Aleksić.

Aleksić je ukazao na "veliku razliku" između izlaska na referendum i izbore, zakazane za 3. april 2022. godine, i dodao da će pravosuđe biti nezavisno kada "mafija više ne bude na vlasti".

"Na izborima ćemo učestovati da bismo izašli iz političke krize, a vlast u toj krizi želi da promeni Ustav sa institucijama bez legitimiteta. Predložene ustavne promene će betonirati politički uticaj na pravosuđe. Svi su ignorisali stav Venecijanske komisije da ne bi trebalo raspisivati referendum godinu dana od promene Zakona o referendumu", zaključio je Aleksić.

Komentari

Vaš komentar