Opozicija kritikovala Orlića i spot Pinka, Ćuta kaže – dovešću rudare Resavice

Vesti 06. dec 202212:54 16 komentara
Printscreen/RTS

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić optužio je predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da "štiti kriminal, korupciju i pljačku građana koju sprovodi Vlada Srbije". Najviše primedbi poslanika bilo je na spot Televizije Pink koji je, kako su poslanici ponavljali "snimila državna starleta Jovana Jeremić". Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković kritikovao je novinarku Nove S Jelenu Obućinu i pokazivao naslovne strane Danasa, navodeći da u Srbiji ne postoji medijski mrak. Predsedavajuća Elvira Kovač isključila je Markoviću mikrofon, kako bi zaustavila burne reakcije u skupštinskoj sali.

Pročitajte još:

Aleksić je na sednici skupštine ocenio da je Orlić „ponizio parlament“ i ukinuo Poslovnik o radu skupštine.

„Vlast na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je ukinula Ustav, to je uradio lično Vučić. Vlada koju vodi Ana Brnabić gazi zakone koje usvaja skupština, a Orlić gazi Poslovnik, jer ne dozvoljava da skupština kontroliše izvršnu vlast nego je na usluzi onima koji razaraju Srbiju zajedno s njim. Nećemo ćutati na pravno nasilje koje sprovodi Orlić“, rekao je Aleksić.

On je naveo da Orlić „redovno zakazuje sednice po hitnom postupku“, kako bi onemogućio poslanike opozicije da podnesu predloge za dopunu dnevnog reda.

„Čega se bojite? Bojite se da govorimo o odgovornosti onih koji su rušili u Savamali i o onome što se dešavalo u slučaju ‘Krušik’ i ko je pljačkao odbrambenu industriju Srbije, bojite se da pričamo kako je opljačkan a onda prodat PKB sa 117.000 hektara koje ste prodali Arapima za 105 miliona evra“, rekao je Aleksić.

Ocenio je da se vladajuća većina „boji da građani čuju kako je opljačkan Telekom, koji je novcem građana Srbije platio 600 miliona evra za prenose Premijer lige, a 500 miliona za koruptivne transakcije kupovine malih kablovskih operatora“.

„Bojite se da govorimo kako država i pravosuđe štite Predraga Koluviju, optuženog za najveću plantažu marihuane u Evropi. Svi ga štite na čelu sa Vladimirom Đukanovićem, koji je predsednik Odbora za pravosuđe i Koluvijin advokat. Bojite se da građani čuju kako su privatizovani mediji i šta su interesi građana na Kosovu i Metohiji, ali zato Orliću nije problem da državna starleta Jovana Jeremić snima spot u skupštinskoj sali, dok u skupštinu ne mogu da uđu majke iz Pećinaca i rudari“, rekao je Aleksić.

Primedbe na spot Pinka iz Skupštine

Najviše primedbi poslanika bilo je na spot Televizije Pink koji je, kako su poslanici ponavljali „snimila državna starleta Jovana Jeremić“ u Domu Narodne skupštine, dok istovremeno Orlić zabranjuje uvaženim gostima da govore u skupštinskom holu.

Poslanica iz grupe „Ujedinjeni“ Marinika tepić ponovila je da je način na koji je Orlić sazvao sednicu „skandalozan“ i zatražila da im dostavi sve adrese svih skupštinskih pisarnica, kako bi poslanici sledeći put mogli da predaju predloge za dopune dnevnog reda.

Poslanik iz gripe „Moramo Zajedno“ Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je Orlić onemogućio ljude da govore u skupštini, da je prekinuo prenos sednice Odbora za zaštitu životne sredine iz Loznice, kao i da je „sakrio“ peticiju sa 38.000 poptisa građana koji traže da se na dnevni red stavi tema zabrane eksploatacija litijuma i bora.

„Dovešću rudare iz Resavice da snimimo spot ovde, jer po kom zakonu je dozvoljeno voditeljki Pinka da snimi spot za svoju emisiju, a vi zabranjuejte rudarima da dođu“, pitao je Jovanović.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević istakao je da je Orlić pobegao iz sale čim je video da je predmet poslaničkih pitanja i tako „demonstrirao politički kukavičluk SNS-a“.

„Oni su kukakvice koje ne smeju da dozvole da na dnevni red dođe Anketni odbor o ubistvu Olivera Ivanovića, kad god to pomenem oni gledaju u pod“, rekao je Milivojević.

Poslaniku SNS isključen mikrofon

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković je kroz postavljanje pitanja rekao da jednog poslanika u Kruševcu zovu „Lokator“, dok je poslanika Aleksića nazvao „dokazanim lažovom“.

Marković je izneo optužbe na račun novinarke Nove S Jelene Obućine da vodi kampanju protiv predsednika, a zatim je pokazivao naslovne strane lista Danas tvrdeći da „ne postoji medijski mrak“ uz burno negodovanje poslanika opozicije, sve dok predsedavajuća Elvira Kovač nije Markoviću isključila mikrofon.

Kovač je rekla poslanicima da niko nema pravo da viče i da „niko ne želi da počne da deli opomene“.

Posle toga su u salu ušli članovi vlade i nastavljena je rasprava o budžetu i još 34 predloga zakona, kredita i izbora sudija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare