Aleksić: Opozicija da se dogovara iza zatvorenih vrata, a ne putem medija

Vesti 25. jan 202119:38 > 20:46 5 komentara

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da bi dogovori unutar opozicije o platformi za budući dijalog o izbornim uslovima sa vlastima trebalo da se odvijaju iza zatvorenih vrata, a ne putem medija. "Bojim se da medijsko utrkivanje ko će pre izaći s platformom nije pravi način, opozicija ne treba ničim da pomaže vlasti da sprovodi svoju antikampanju i omalovažava razgovore koji treba da krenu", rekao je Aleksić za N1. U razgovorima o platformi nema mesta za one koji su učestvovali na izborima, kaže.

On je objasnio i da njegova stranka nije izašla sa platformom za dijalog, već da je navela samo njegova ključna tri cilja, a da NS radi na ozbiljnoj platformi sa partijskim organizacijama s kojima sarađuje, kao i sa Skupštinom slobodne Srbije.

„Finalizujemo ozbiljnu platformu i dokument koji će definisati način i metodologiju kako doći do ostvarenja ciljeva“, rekao je Aleksić, a što se sama tri proklamovana cilja tiče, naglasio je da nema dileme da se svi u opoziciji slažu šta treba promeniti.

povezane vesti

Pod jedan to je – oslobađanje medija, sledi slobodan i fer demokratski izborni proces i pod tri- razdavajanje izbora da bi se sprečilo da predsednik bude nosilac svih listi i neko ko se nalazi na listi i gde ne učestvuje na izborima.

„Nije sporno šta su ciljevi, već kako na najbolji način do toga doći“, rekao je Aleksić i dodao da su jedan deo platforme načelni ciljevi, a drugi deo detaljni opis koje zakone premeniti, šta uraditi kada je u pitanju RIK ili REM i druge važne stvari kako bi došli do tih uslova.

On je ocenio i da zahtev iz platforme koju su izneli SSP, PSG, Pokret za preokret i DS da se traži Ministarstvo za izbore nije najbolji način da se praktično izvrši kontrola dogovorenog. Smatra da je problem da bilo ko pristane da učestvuje u vlasti koja je nelegitimna.

„To se može rešiti drugačije, mi imamo drugačiji predlog sa određenim telima koja će imati izvršna ovlašćenja, a ta tela bi činili paritetno i predstavnici vlasti i opozicije“, naglasio je Aleksić.

Istakao je i da misli da će doći do toga da opozicija koja je bojkotovala izbore sedne i zajednički napravi dogovor o platformi.

„Jako je bitno da se dovogorimo i oko pregovarača, oko dva ozbiljna i kredibilna pregovarača koji će predstavljati opoziciju i da predstavnici vlasti u sličnim ili istom formatu izađu na razgovore da bi smo imali efikasniji dijalog na taj način“, rekao je potpredsednik NS.

Ipak, naglasio je da misli da je loše da opozicija putem medija razgovara, jer mediji treba da informišu građane. „Ali ne treba da proizvodimo efekat da komuniciramo preko medija i da cilj dijaloga bude da se pojavljujemo preko medija“, kaže.

„Ako sve postane jedna kampanja, kako vlasti i tako i opozicije, tu neće biti rezultata, vlast se već tako i ponaša“, rekao je Aleksić.

„Apelujem na kolege iz opozicije da se suzdrže i da probamo iza zatvorenih vrata i bez prisustva medija i pozivanja na sastanke kroz medije da probamo da izađemo sa zajedničkim zahtevima, a i sa pregovaračima koji će nas predstavljati“, naglasio je Aleksić.

Poziv Nove stranke nije dobar način, nema mesta za PSG u razgovorima o platformi

Povodom poziva Nove stranke na sutrašnji dogovor o platformi, ocenio je da to nije način. „Zašto bi bilo ko koga zvao putem saopštenja kroz medije“, rekao je Aleksić i dodao da iz Narodne stranke nisu od početka učestvovali u razgovorima jer su rekli da će voditi borbu za izborne uslove sa onima koji su bojkotovali izbore.

„Ne možemo se boriti da pravimo platformu sa onima koji su izborni uslovi bili dobri i 21. juna“, rekao je Aleksić.

On je, upitan da li se to odnosi i na PSG, naglasio da njegova stranka ne može da uslovljava ko će sedeti za istim stolom sa predstavnicima režima, ali da se konkretno o izbornoj platformi i definisanja izbornih zakona ne može razgovarati ne samo sa njima, već pogotovo sa onima za koje je dokazano da su bili u dosluhu sa režimom, da im je Vučić sakupljao potpise i da su na bilo koji način rušili ideju bojkota.

Upitan da precizira da li će sesti za isti sto sa PSG oko platforme za dijalog, odgovara:

„Ne, mi na tome radimo pre svega kao Udružena opozicija Srbije, tu su i Dveri i Skupština slobodne Srbije, finalizujemo naše predloge i mi ćemo sa njima izaći u javnost, ali nemamo ništa protiv toga da određene stranke koje su izašle na izbore stanu iza toga“, naglasio je Aleksić.

Istakao je i da je ponovni bojkot izbora opcija ako se ništa ne promeni u odnosu na to kakva je situacija danas. „Ne želim da verujem da će režim dozvoliti to još jednom, to nas gura na ulice, u sukobe, u građansku neposlušnost“, rekao je Aleksić i dodado da veruje da će biti trunke razuma od strane vladajućeg režima da se normalizuje politički život u Srbiji.

Nedimović uvredio poljoprivrednike

Aleksić je rekao i da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović uvredio sve poljoprivrednike i da je pokazao veliko nepoznavanje poljoprivrede kojom se nikada nije ni bavio pre nego što je postao ministar.

„Veoma je loše da Nedimović vređa poljoprivrednike. On je rekao da u Srbiji nema radnika za berbu krastavaca kornišona, a na pitanje zašto je to tako odgovorio je da je to ‘težak posao koji se radi iz ležećeg položaja’. To je tako bilo pre 20 godina, a sada se radi u stojećem položaju u špaliru i na mreži, ali Nedimović to ne zna“, rekao je Aleksić.

Aleksić, koji se bavi poljoprivredom u Trsteniku, rekao je da se sredstva za poljoprivredu u republičkom budžetu moraju povećati sa 53 milijarde dinara na 100 milijardi.

„Poljoprivrednicima bi trebalo pomoći da naprave plastenike i voćnjake i dati njima pare, a ne strancima za fabrike za motanje kablova. Kada bi jedno gazdinstvo dobilo 50.000 evra po zaposlenom, gde bi nam bio kraj, zaposlilo bi se milion ljudi“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da Srbija danas izvozi poljoprivredne proizvode u vrednosti od 3,5 milijardi evra, a da se izvoz može povećati na osam milijardi.

„Imamo potencijala i dovoljno obradive zemlje, ali nemamo ljude u državnom aparatu koji su spremni da se bave poljoprivredom i koji shvataju kakav je to i koliki potencijal. Imamo nezaposlene ljude koji bi radili u poljoprivredi, ali država mora napravi okvir“, rekao je Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare