Aleksić: EPS za tri godine firmama za obezbeđenje daje 15 miliona evra

Vesti 23. dec 202114:34 > 15:19 56 komentara

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila trogodišnji ugovor vredan oko 15 miliona evra sa nekoliko firmi za obezbeđenje, među kojima neke osiguravaju i objekte Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu ugovora od oko million evra.

Jedna od tih firmi je BPS Security bivše državne sekretarke MUP Milene Vuković. EPS, EMS i MUP su za 2018. i 2019. firmama za obezbeđenje dali 2,5 milijardi dinara.

Sve te firme nastupaju zajedno, a u 90 odsto slučajeva učestvuju na tenderima države Srbije i po milionskim cenama dobijaju ugovore sa EPS, Upravom za zajedničke poslove republičkih organa, Infrastrukturom železnice Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Republičkim fondom za penziono i invalidsko osiguranje, rekao je Aleksić novinarima.

„Dok se energetski sistem raspada i svakodnevno uvozi struja za pet do 20 miliona evra, u vrhu države se govori o sabotaži u EPS. Čemu onda ugovori EPS sa firmama za obezbeđenje, ako ne mogu da spreče sabotažu“, upitao je Aleksić.

On je izjavio da je za firme za obezbeđenje nastupilo zlatno doba 2015. i 2016. godine, od kada su sklopile stotine ugovora i od kada su desetine milijardi dinara izvučene iz budžeta.

Navodeći da više firmi ima iste vlasnike, Aleksić je upitao da li je u njih ikada ušla Državna revizorska institucija, da li se zainteresovalo Tužilaštvo i da li je ministarka energetike Zorana Mihajlović postavila pitanje o ugovorima EPS.

Aleksić je izneo tvrdnju da te firme obavljaju i prljave poslove za Srpsku naprednu stranku, odnosno da njihovi zaposleni motkama i čekićima napadaju učesnike protesta, pojavljaju se na izborima i čine spoljni prsten zaštite na događajima širom Srbije, čiji je učesnik šef države Aleksandar Vučić.

„To je sistem izvlačenja novca sumnjivim ugovorima iz javnih preduzeća, povezan sa batinašima“, rekao je Aleksić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare