Cvejić (AKS): Ako je prisluškivanja bilo za to je morao da zna čitav lanac ljudi

Vesti 27. jul 202113:30 > 13:32 6 komentara
Aleksandar Cvejić
N1

Sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Srbije (AKS) Aleksandar Cvejić je izjavio za N1 da AKS od Ministarstva pravde i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija očekuje detaljan izveštaj nakon izvršene kontrole o navodima da je tajno sniman razgovor između branioca i okrivljenih.

AKS je nedavno saopštila da je transkript razgovora advokata Dejana Lazarevića i njegovih klijenata, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, mogao nastati samo tajnim snimanjem i kršenjem prava na poverljiv razgovor sa braniocem. Advokat Lazarević tvrdi da transkript dva navodna razgovora koji je pročitan na televiziji Pink, a u kojim on opet navodno savetuje svoje klijente da izmisle da su se sastajali sa Aleksandrom Vučićem, „nije istinit“.

„Hoćemo da jednom za svagda stavimo tačku na priču o mogućnosti neovlašćenog slušanja i snimanja razgovora branioca sa klijentima u pritvoru“, istakao je Cvejić.

Povezane vesti

Cvejić naglašava da su predložili odnosno da će insistirati na tome da predstavnici AKS učestvuju u postupku kontrole.

„U posebnu pritvorsku jedinicu Okružnog zatvora u Beogradu ne može muva da uleti, a da se ne snimi. Dakle, neka vrsta tajnog ulaska i postavljanja uređaja ne drži vodu. Pod uslovom da je prisluškivanja bilo, jer je izvor informacija vrlo problematičan, nije moglo da se desi bez znanja čitavog lanca ljudi u samom Okružnom zatvoru. To rađa dalju priču – zašto je rađeno, sa kojom namerom i da li je bilo ovlašćeno“, kaže on.

On objašnjava da bi snimanje bilo ovlašćeno mora da prođe posebne proceudre što je, prema njegovom mišljenju, u korrketnom slučaju gotovo nemoguće.

„Znači, ako je prisluškivanja bilo ono je nezakonito i za to treba da odgovara u lancu svako ko je radio ili omogućio“, ističe Cvejić.

Cvejić kaže da je iznenađen da Tužilaštvo nije samo reagovalo.

„Ne znam zašto ćuti Republički javni tužilac gospođa (Zagorka) Dolovac, ona je mogla da naloži istog sekunda da se sprovede istraga i utvrdi da li je prisluškivanja bilo, a onda naknadno ko, zašto i kako“, kaže Cvejić.

Prema rečima Cvejića, ovo nije presedan i podseća da je na samom početku suđenja za ubisvto premijera Zorana Đinđića objavljen „navodni transkript navodnog presretnutog razgovora Dejana Milenkovića Bagzija sa njegovim tadašnjim braniocem“ i da se novinar koji je to objavio „sakrio iza novinarske tajne“.

„Ako je ovo tačno, onda branilac nema više nikakvog smisla i komotno možete da ukinete odbranu“, zaključio je Cvejić.

Ako je nekome bio cilj, dodaje Cvejić, da minira postupak „na ovaj način je otišao prilično daleko da u tome uspe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare