Albanija usvojila rezoluciju – tražiće od SE da razmotri izveštaj Dika Martija

Vesti 22. jul 202219:19 8 komentara

Skupština Albanije izglasala je nacrt rezolucije o "neosnovanosti tvrdnji" izveštaja Dika Martija o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Rezolucija je usvojena sa 125 glasova. Usvojenom rezolucijom, Albanija će od Saveta Evrope zatražiti da razmotri izveštaj Dika Martija i sačini naknadni izveštaj.

Rezolucija Skupštine Albanije o neosnovanosti tvrdnji u izveštaju nekadašnjeg švajcarskog senatora Dika Martija, dolazi 11 godina nakon objavljivanja ovog izveštaja. U ovom periodu, prema Skupštini Albanije, nije dokazana nijedna od tvrdnji iz Martijevog izveštaja.

Obrazlažući rezoluciju, premijer Albanije Edi Rama je u skupštini rekao da je sada došao red na Albaniju da deluje.

„Danas je činjenica da nijedna od misija ili istraga lokalnih ili međunarodnih pravosudnih organa nisu pronašle nikakve činjenice ili dokaze koji bi dokazali bilo koju od optužbi ili tvrdnji koje je izneo dotični gospodin Marti“, rekao je Rama.

Najavljeno je da će rezolucija albanske skupštine u septembru biti dostavljena Savetu Evrope, od kojeg će se tražiti da se distancira od Martijevih „nedokazanih optužbi“.

Rezolucija albanske skupštine će takođe tražiti od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da se sačini naknadni izveštaj o onome što je bio predmet Martijeve istrage.

Od albanske vlade rezolucija traži da ostane u potpunosti posvećena pružanju pomoći u utvrđivanju odgovornosti za sve zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je pozdravila inicijativu Skupštine Albanije, rekavši da istinu niko ne može da promeni, pa ni izveštaj Dika Martija.

„Što se tiče rezolucije koju je usvojila Skupština Albanije, naravno, rezolucije izražavaju političku volju odgovarajućih parlamenata. Ali to je osnovni pravni princip koji glasi da odluke mogu poništiti samo organi koji su ih dali“, rekla je Osmani.

I u ostalim reagovanjima iz političkih krugova u Prištini se pozdravlja usvajanje ove rezolucije u Tirani i ističe se da je Kosovo nepravedno platilo visoku cenu za neosnovane tvrdnje Dika Martija, uključivši i formiranje specijalnog suda za Kosovo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare