Aktivisti u Novom Pazaru predali zahteve za sprečavanje zagađenja reka

Vesti 30. jun 202218:48 1 komentar
Shutterstock

Članica inicijative "Za zdrav Novi Pazar" Nusreta Brunčević i organizatori nedavnog protesta predali su zahteve građana lokalnoj samoupravi kojima traže da se hitno zaustave i spreče buduća zagađenja, ne samo reke Raške, već i svih ostalih reka koje protiču kroz Novi Pazar, kao i da se pokrenu odgovarajući postupci protiv odgovornih lica, javlja Nova.rs.

Pročitajte još:

Jedan od zahteva grupe građana koja je okupljena oko ove inicijative odnosi se i na smenu aktuelnog rukovodstva „Gradske toplane“, piše portal Nova.rs.

Kako su za Nova.rs rekli predstavnici inicijative „Za zdrav Novi Pazar“, oni traže od Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) da što pre dostavi izveštaj o uticaju ekološke katastrofe na zdravlje ljudi i stanje životne sredine u Novom Pazaru, prem njihovim rečima ukoliko zahtevi ne budu prihvaćeni, ova grupa građana nastaviće, i dalje, borbu za zdraviji Novi Pazar.

Nusreta Brunčević iz inicijative „Za zdrav Novi Pazar“ u razogovoru za portal Nova.rs istakla je da su zahtevi koje su ona i njene kolege dostavile danas Gradu Novom Pazaru, gradonačelniku Nihadu Biševcu i Skupštini grada, zahtevi većine građana, jer je protest koji su oni pre više od dve nedelje organizovali na trgu u ovom gradu pokazao koliko je interesovanje za ekološke probleme u gradu.

Ona je istakla da je izuzetno zadovolja odzivom građana na tom protestu, ali i aktivnosti nakon njega, jer kako kaže već su počeli da se vide neki konkretni koraci koji vode ka ispunjunju njihovih zahteva.

Novopazarska policija juče je podnela Osnovnom javnom tužilaštvu krivične prijave protiv rukovodilaca „Gradske toplane“ zbog zagađenja reke Raške izazvanog izlivanjem mazuta iz tog javnog preduzeća, prenosi Sto plus radio. Prema saznanjima tog radija, krivične prijave podnete su protiv vršioca dužnosti direktora „Gradske toplane“ Nemanje Mančića (39) i tehničkog direktora Suada Suljkovića (47).

Mančiću i Suljkoviću stavljeno je na teret da su delo izvršili iz nehata (stav 2, člana 260 Krivičnog zakonika), a za koji je zaprećena novčana ili kazna zatvora do dve godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare