Aktivisti sumnjaju da je s Rio Tintom gotovo: Umesto da se pakuju, oni se šire

Vesti 09. feb 202219:10 > 19:18 11 komentara

Vlada Srbije je svirala kraj, ali da li je utakmica između meštana sa područja Jadra i Rio Tinta zaista gotova? Ovi prvi sumnjaju, drugi ćute, a država iznova ponavlja - oni koji preispituju sve - zapravo politizuju temu.

Sve je samo privremeno – meštani Nedeljica, aktivisti, opozicija, dobar deo javnosti i posle skoro mesec dana od ukidanja prostornog plana za projekat „Jadar“ sumnjaju da je stavljena tačka na jednu dugu priču.

„Rio Tinto nije rekao ni zbogom, ni doviđenja Srbiji. Imaju kancelarije, office, ljude na terenu koji rade, dakle, zapravo njima se ništa nije desilo“, kaže Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

POVEZANE VESTI:

Najmanje još 15 razloga tera Pokret za preokret na sumnju. Između ostalog, nema moratorijuma na iskopavanje i istraživanje litijuma, teren se ne sanira, šume se seku, kuće i parcele i dalje kupuju. Zemljište još nije vraćeno u poljoprivrednu namenu.

U udruženju „Ne damo Jadar“ primećuju – umesto da se pakuje, kompanija se širi.

„Pre smo imali po pet, šest džipova, sad imamo 11 na parkingu. Apsolutno sva dešavanja su sad prebačena u kancelariju „Rio Save“ u Nedeljicama, oni čak renoviraju tu zgradu, kupuju kotlove na struju“, dodala je Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar.

Petković smatra da se sve zapravo radi „ispod žita“, a veoma je očigledno.

„Ja zaista ne znam kako oni imaju obraz da izađu i da kažu da je sve gotovo. Ja stvarno ne znam u kojoj će oni to kampanji da slažu ovaj narod da je sve u redu kad ništa nije u redu“, navodi Petković.

Dok se zakonski ne sprovede zabrana rudarenja, kako za Rio Tinto i Jadar, tako i za ostale kompanije i teritorije, tačka nije stavljena, izričit je Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni.

Objašnjava da je najbitniji pravni osnov, kog nema.

„To onda znači da se ili namešta penal Rio Tintu sutradan za tužbu, zato što se postavlja pitanje na osnovu čega ste ga oterali, zašto ste oterali Rio Tinto, a ne recimo Euto Litijum koji kopa u Valjevu i druga stvar je, ili pokušavate sa druge strane da ih vratite nakon izbora“, rekao je Manojlović.

Istovremeno, ministarka rudarstva ponovo uverava da kraj znači kraj, te naglašava da je mnogoštošta Rio Tinto radio na svoju ruku. Zato će, objašnjava, inspekcija da izađe na teren, da napravi izveštaje i naloži šta treba da se uradi kako bi se sve vratilo u prvobitno stanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare