Aktivisti: Srbija da promeni zakonsku definiciju seksualnog nasilja

Vesti 05. mar 202116:34
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Organizacije iz Srbije priključuju se evropskoj kampanji "Ustani protiv nasilja" sa ciljem da se ukaže na obavezu Srbije da prilagodi zakonsko definisanje seksualnog nasilja i silovanja međunarodnim standardima, saopšteno je u petak.

Pročitajte još:

Programska direktorka Udruženja Fenomena i članica Savetodavnog odbora u Mreži žena Evrope protiv nasilja (WAVE) Marija Petronijević rekla je da je u Srbiji silovanje zakonski definisano i prepoznato samo kroz upotrebu sile i pretnje.

„To nije prema evropskim standardima koji kažu da je seksualno nasilje, uključujući silovanje, svaki čin seksualne prirode koji se sprovodi protiv volje ili mimo pristanka žrtve“, kazala je Petronijević.

Ona je istakla da žrtve vrlo često ne mogu da pruže otpor, zbog zdravstvenog stanja, promenjenog stanja svesti ili usled normalne psihološke reakcije na seksualno nasilje.

„Zbog toga je jako važno da naša država promeni definiciju silovanja što pre i prilagodi zakone na taj način da svi nasilnici budu adekvatno kažnjeni“, smatra Petronijević.

Kampanja „Ustani protiv nasilja“, povodom Međunarodnog dana žena, sprovodi se u Srbiji u saradnji Udruženja Fenomena sa još deset domaćih organizacija.

To su Dečiji centar iz Zaječara, Imam ideju iz Kraljeva, Centar E8 i Viktimološko društvo Srbije iz Beograda, Ženski centar iz Užica, SOS ženski centar iz Novog Sada, Forum žena iz Prijepolja, Udruženje Romkinja „Nada“ iz Aleksinca, Ženska alternativa iz Sombora i Zlatiborski krug iz Čajetine.

U WAVE mreži učestvuje više od 150 ženskih organizacija iz 46 zemalja u Evropi ujedinjenih oko ideje da pritisak javnosti stvara promene i da je primena Istanbulske konvencije presudan korak ka okončanju nasilja nad ženama.

Komentari

Vaš komentar