Aktivisti predali zahteve Vučeviću, kažu da će telima braniti oazu Šodroš

Vesti 15. jun 202213:02 > 18:174 komentara

Ekološki aktivisti iz Novog Sada koji su pre nekoliko dana blokirali prilaz Šodrošu zbog, kako tvrde, nezakonite seče stabala, danas u 11 sati predali su gradonačelniku Milošu Vučeviću zahtev za zaštitu tog lokaliteta, nakon seče šume koja se povezuje sa izgradnjom novog mosta i sa takozvanim projektom "Novi Sad na vodi". Aktivistinja Marijana Mutavčeva ističe da su građani odlučni da, ako zatreba, i telima brane tu poslednju zelenu oazu u novosadskom priobalju.

Povezane vesti

Aktivisti, javlja reporterka N1, zahtevaju da se momentalno prestane sa svim radovima na Šodrošu, kao i da se objave javno dokumenta i planovi za to područje. Pored toga, oni zahtevaju da se pred policijom i tužilaštvom pokrene istraga o odgovornosti za nenajavljenu seču koja se dogodila u ponedeljak, kao i da ta oaza dobije status spomenika prirode. Građani najavljuju i da će i narednih dana nastaviti sa dvadesetčetvoročasovnim dežurstvima na lokalciji.

Marijana Mutavčeva je, nakon predaje zahteva Vučeviću, za N1 rekla da građani sada očekuju da im se neko obrati ili barem prokomentariše situaciju koja se desila. Ističe da se od subote i nedelje, posle seče niko od nadležnih nije oglasio i da dijalog sa njima konstantno izostaje. „Želimo da uđemo u dijalog sa njima, ali nije problem u nama, već u njima. Sve naše primedbe su odbacivane, ne samo nezadovoljnih građana, već i Društva arhitekata Novog Sada, koji su se prvi 2020. godine obratili i rekli da su ovakva rešenja vrlo štetna“, naglasila je aktivistkinja.

„Bićemo u kampu do daljeg, uporni smo, ovo je poslednji način na koji možemo da se borimo“, rekla je ona i dodala da su se obratili svim institucijama i nadležnim inspekcijama, te da očekuju da reaguju i da se pokrene hitan inspekcijski nadzor.

Ona ocenjuje i da ćutanje institucija razume jer je to postao običaj. „Nije ništa novo, stalno su gluvi na zahteve građana…Pokušavaju da nas omalovaže i diskredituju na razne načine“, navodi Mutavčeva.

Podsetila je i zbog čega se građani bune.

„U zoni Ribarca, daleko od trase koja je planirana za most, isečene su višedecenijske bele topole koje imaju ulogu i odbrani od poplava. Moguće je da je bilo i crnih. Ne znamo tačno koliko stabala je posečeno, do sada znamo sigurno da je bilo osam belih topola, ali mislim da su građani već čuli da je bilo i radova na Kameničkoj adi“.

Istakla je da su ljudi sa terena insistirali da posle toga nema dalje i da moraju telima da brane tu lokaciju.

Kaže i da je dobila gomilu fotografija građana koji za vikend došli tu da se rekreiraju. „Pun nam je inbox Ekološkog fronta – to su bili krici u pomoć, ali mi nemamo nikakvu drugu moć osim da sedimo u kampu dok ne dođu nadležni i kažu da li je u redu to što je rađeno“, navela je ona.

Mutavčeva je rekla i da je neke od aktivista već identifikovala policija, kao i da su prve večeri „bili neki mladići koji su obilazili oko kampa i uterivali strah“, ali da su građani na takve pritiske navikli u svim dosadašnjim aktivnostima.

Inače, aktivisti su napravili „Šodroš suvivor kamp“ i u njemu su organizovana stalna dežurstva, a za vikend će biti organizovan i program da bi kvalitetnije proveli vreme – u vidu raznih radionica, časova joge…

Komentari

Vaš komentar