Aktivisti najavili nove blokade: Svima je jasno šta Rio Tinto radi

Vesti 30. dec 202115:34 > 15:40 24 komentara

Kompanija Rio Tinto predala je zahtev za dobijanje saglasnosti za eksploataciju jadarita, nedaleko od Loznice, saznali su nezvanično novinari NewsMax Adrie. Kontradiktorne izjave o odlaganju i nastavku realizacije projekta Jadar nisu dovoljne meštanima potencijalno ugroženih sela da sede skrštenih ruku i već za 3. januar najavljuju nastavak blokada puteva.

Miroslav Mijatović iz Podrilnjskog antikorupcijskog tima za N1 kaže da je svima savršeno jasno šta se dešava, odnosno da Rio Tinto nastavlja svoje aktivnosti na otvaranju rudnika litijuma.

Povezane vesti:

„Poseta predsednika Donjim Nedeljicama i neki kozmetički koraci koji su napravljeni nakon njegove posete, mi smo faktički na terenu videli potpuno nešto drugo. To je bila predstava za javnost, jedan predizborni manevar Aleksandra Vučića“, ocenjuje on.

Dodaje da Rio Tinto, s druge strane, pojačava svoje aktivnosti na terenu, kao i da je direktorka kompanije Rio Sava Vesna Prodanović nedavno rekla da oni idu na to da im se odredi eksploataciono polje.

„Dakle, što se Rio Tinta tiče oni se ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da se ništa nije desilo i shodno tome je, naravno, i naša odluka da jednostavno više nemamo šta da čekamo i da oni meštani koji su tamo najugroženiji su faktički priterani uza zid, i svima je savršeno jasno šta se dešava, a to je da Rio Tinto nastavlja putem koji je išao“, poručuje Mijatović.

Kaže i da je tačno da Rio Tinto u poslendjih godinu dana nema nikakve fizičke aktivnosti na terenu, odnosno nikakva kopanja, ali radi na pribavljanju dokumentacije koja mu je potrebna za otvaranje rudnika litijuma.

Ceo razgovor Miroslava Mijatovića možete pogledati u snimku emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare