Aktivista: Situacija sa zagađenjem Peka katastrofalna, ide ka apokaliptičnoj

Vesti 21. apr 202117:30 > 18:28 4 komentara

Ekološki aktivista Branko Janković kaže da je situacija sa zagađenjem reke Pek, u koji kompanija Ziđin bez prečišćavanja ispušta otpadne vode, katastrofalna, a preti da preraste u apokaliptičnu. Ističe da su analizom vode iz reke utvrđene 10-11 puta veće vrednosti štetnih materija od dozvoljenih. "Majdanpek, Veliko Gradište, Kučevo i Golubac, kroz koje protiče Pek, svedoci su tog zagađenja".

„Zagađenje zemlje i vazduha može da se ignoriše, ali reke ne može, jer je istina suviše vidljiva. Reka Pek je ogledalo Srbije. Svaka oblast države ima zakone koji se ne poštuju. Za poštovanje zakona i mi smo sami odgovorni, ali za nadzor je odgovorno Ministarstvo za zaštitu životne sredine… Posledice zagađenja su veoma ozbiljne. Nije da patimo da li ćemo moći preko leta da se kupamo, već je pitanje ekološko, širi je problem, živi svet u Peku je ugrožen. u reci Pek je velika tragedija“, kaže u Danu uživo na TV N1 vidno uznemiren Janković.

Povezane vesti

A da li misli da će Ziđin, kako je saopšteno iz te kompanije, eliminisati najmanji negativni uticaj na Pek, on navodi da „mora da se nada, ali sumnja“.

„Posle dopisa koji je uputio preminuli ekološki aktivista Nebojša Joksić iz Kučeva, Ministarstvo je poslalo inspektora za zaštitu životne sredine koji je obišao nizvodni tok Peka od sela Neretvice, prošavši kroz Kučevo, umesto da ode gde može da se očekuje zagađenje, a to je uzvodno. On je konstatovao u razgovoru sa pecarošima da je Pek zagađen“, kaže aktivista.

Na pitanje da li misli da je „Ekološki ustanak“ imao nekakav uticaj, kaže da je nakon njega došla reakcija nadležnih organa, što je ocenio kao „sticanje jeftinih političkih poena“.

„Onda dan posle toga, (ministarka rudarstva i energetike Zorana) Mihajlović kaže da Ziđin ima nalog da završi postrojenje za prečišćavanje vode u Majdanpeku do 30. aprila. Zamolio bih medije da tada svi pođu do Majdanpeka na otvaranje postrojenja, da vidimo da li će stvarno tako biti“, naveo je Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare