Aktivista sa Starice: Nisam zapalio nikakvu mašinu, ubiće me kao braću Bitići

Vesti 03. okt 202218:46 30 komentara

Posle hapšenja i privođenja aktivista koji su branili planinu Staricu kod Majdanpeka, te pretresa stana odbornice i aktivistkinje Irene Barbulović, sa nepoznate lokacije oglasio se njen suprug Mladen Vladić koga su inače tražili sa nalogom prilikom pretresa. Vladić kaže da se sklonio iz razloga jer mu je dojavljeno da mu se crno piše. U snimljenoj izjavi navodi da je pisao vrhu države i zatražio zaštitu.

„Na Starici nisam zapalio nikakvu mašinu, ni na Starici, niti bilo gde nisam napao nikakve Kineze. Bio sam u zloglasnoj stanci policije Majdanpek i dao sam izjavu u svojstvu građanina ono veče kada je (odbornik i aktivista Vladimir) Božić devet sati saslušavan„, navodi Vladić u video poruci.

POVEZANE VESTI:

Kaže i da je tada pitan od strane jednog inspektora iz Beograda – hipotetički, kada bi znao šta se to desilo na Starici, da li bi mu to rekao.

„Odgovorio sam: ‘Da, rekao bih ti, ali mi ti moraš reći ko je ubio trojicu braće Bitići – klekni, i metak u potiljak! Skočio je na to kao oparen. ‘Dobro, dobro, ako to ne znaš, reci mi ko je ubio Ireninog brata 16.4.2004. u krugu Rudnika bakra Majdanpek. Nijednom jedinom rečju se više nismo vratili na Staricu“, ističe Vladić.

Dodaje da je ipak loklanom inspektoru „na brzinu“ dao izjavu o Starici.

„Pustili su me odmah posle toga, ali me nisu pustili iz stanice dok nisu Božića strpali u maricu i odveli za Negotin. Sutradan sam sa Božićevom majkom išao u Negotin, da angažujem advokata i da se raspitam o njemu, pošto su ovde, ne samo Božić, nego svi aktivisti bili lišeni bilo kakve pravne pomoći. Istovremeno dok smo mi bili u Negotinu, policija je privodila druge aktiviste i brutalno ih premlaćivala u stanici policije, sa jednim ciljem – da me označe kao krivca“, tvrdi Vladić.

Po povratku u Majdanpek je, kako kaže, „od pojedinih časnih policajaca“ dobio upozorenje da mu se „sprema crni scenario“ i da se odmah skloni iz grada.

„Otišao sam u svoju kuću, u Rudnu Glavu, na adresu gde sam prijavljen i koja mi je upisana u ličnu kartu. Međutim, sudija Julijana Mogoš Živković dala je nalog za pretres stana mog pokojnog oca Save i drugog stana moje majke u kome borave moja maloletna deca. Dakle, niko, ni tad, ni do današnjeg dana, nije došao na adresu gde stanujem, niti mi je uputio bilo kakav poziv da se ponovo javim stanici policije“, kaže Vladić.

Ističe i da, s druge strane, dobija informacije da mu je ugrožen život.

„Priča o pištolju koja se pojavljuje, koja je izgovorena iz poganih usta dvoje bivših ministara Vlade Republike Srbije, ima za cilj da me predstavi opasnim, naoružanim, pa kada me borska policija bude verovatno istim načinom kao one Bitićije i Ireninog brata sa tim klekni i pali, ubila, reći će da sam se opirao hapšenju. Smestiće mi već neki pištolj u ruke“, tvrdi on.

Vladić kaže da je uplašen za svoj život i da traži garancije predsednika Republike koga su već i on i njegova supruga molili za pomoć. „Objaviću i ta pisma“, dodaje on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare