Aktivista: Homofobi žele da LBGT pripadnike u Srbiji vrate među četiri zida

Vesti 06. okt 202217:37 30 komentara
POLICIJA ISPRED DOMA OMLADINE BEOGRADA
Tanjug/Vladimir Sporčić

Aktivista organizacije "Da se zna" Miloš Kovačević izjavio je u Danu uživo da je povečan broj napada na pripadnike LBGT populacije, kao da napadi u Čačku proteklog vikenda dokazuju to. "Srbija se vraća u jako veoma mračno doba. Srbija se približava Rusiji u smislu da je država protiv nas. I to mora da se zaustavi", istakao je Kovačević.

Podsetimo, aktivista ove organizacije Lazar Savić je napadnut u Čačku tokom vikenda dva puta tokom noći. Napadač ga je gađao flašom piva, a napad je motivisan homofobijom. Nakon toga u redu ispred restorana brze hrane, drugi ga je pljunuo u lice i uputio mu više homofobičnih uvreda. On nije prijavio ove napade nadležnima, jer ne veruje institucijama države.

Povezane vesti

„Mi nikada ne teramo žrtve da prijave incidente onda kada se ne osećaju komforno sa tim. Verujem da će Lazar da smogne hrabrosti da prijavi ovaj slučaj institucijama. Da to ostane negde zabeleženo. Iako i mi imamo dosta skepse sa tim da li će institucije reagovati“, kazao je Kovačević.

On je naveo da se incident u Čačku dogodio kada se Lazar Savić, koji studira u Beogradu, vratio u rodni grad.

„On je imao hrabrosti da  u ovakvom društvu bude otvoren u pogledu svoje seksualne orijentacije, da se bavi aktivizmom i da se bori za jednakost, i onda mu se desi napad“, rekao je Kovačević.

Ocenjuje da postoje homofobi koji se šetaju ulicama, ali ukazuje i na homofobiju u institucijama.

„Imamo homofobe na ulici, imamo homofobe u institucijama, a clj je vratiti LBGT u četiri zida. Ali, zahvaljujući ljudima kao đšto je Lazar, to se neće dogoditi“, napomenuo je Kovačević.

On je je podsetio da se nasilje događalo i za vreme Evroprajda, kao i da su brutalno napadnuti mnogi učesnici ovog skupa.

„Prajd nije prošao mirno. Imao nešto što je najpribližnije događajima iz 2001. godine. I premijerka i ministar policije moraju da snose odgovornost za takve stvari“, naglasio je gost N1.

Kaže da otkada je ministar policije postao Aleksandar Vulin, LBGT zajednica nije mogla da zazakaže sastanak sa njim.

N1

„Policajci Marko Kulinčević i Miloš Lukić pretukli LBGT aktivistu u centru Beograda“

„Vrata ministra policije su za nas apsolutno zatvorena. I to je ono što govorim kada pričam o homofobima u insitutucijama“,  kazao je Kovačević.

Objašnjava da se zbog toga pripadnici LBGT populacije retko kad odlučuju da prijave napade, i dodaje da i kada se to odluče – trpe sukundarnu viktimizaciju.

„LBGT zajednica i danas 2022. godine trpi nasilje od policijskih službenika“, rekao je sagovornik N1.

On je podsetio na napad uniformisanih lica na pripadnika LBGT populacije koji se desio kod Palate Albanija u centru Beograda.

„… U podzemnom prolazu su ga prebili. Oni za to do dan danas nisu odgovarali. Ljudi su posle u komenatrima dovodili u pitanje (napad), i pitali zašto se ne kažu inicijali, odnosno imena tih policijskih službenika? Imena su Marko Kulinčević i Miloš Lukić, oboje zaposleni u policijskoj stanici Stari Grad“, naglasio je Kovačević.

On je zapitao šta će u tom slučaju tužilaštvu da uradi, ili će i ono kao i ostale institucije da nastavi da zastrašuje članove LBGT populacije.

On je naveo i da je patrijarh Porfirije „jedno veliko razočarenje“, kao i da je SPC zajedno sa Dverima najodgovornija za sadašnju situaciju u kojoj se nalazi LBGT danas.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare