„Akcija“ i Ekološki ustanak: Odbranimo Ustav, zaokružimo ‘ne’ na referendumu

Vesti 23. dec 202115:29 0 komentara
ekološki ustanak protest
Tanjug/AP/Darko Vojinović

Otvorena građanska platforma "Akcija" i Ekološki ustanak pozvale su građane da 16. januara 2022. godine "stanu u odbranu najvišeg pravnog akta naše države i na referendumu zaokruže 'ne' za promenu Ustava Srbije".

Povezane vesti

„Predložene ustavne promene ne dovode do unapređenja pravosuđa, već naprotiv, doprinose većem političkom uticaju i predstavljaju pokušaj Srpske napredne stranke da uspostavi još veću kontrolu i uticaj nad sudstvom“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su „Venecijanska komisija i poslanci Evropskog parlamenta ukazali na to da su predložene promene samo šminka koja suštinski ne menja ništa i ne smanjuje uticaj vlasti na pravosuđe“, kao i da je akt o promeni Ustava izglasala jednostranačka Skupšina, bez šire javne rasprave.

„Svega osam odsto građana Srbije zna na šta se odnose predložene promene, što je za ovako bitnu temu skandalozno mali procenat, za šta je odgovorna isključivo vlast, koja izmenu najvišeg pravnog akta države pokušava da izvede spinovanjem i iza kulisa. Ovakve promene i svakodnevno kršenje Ustava pokazuju da njima uopšte nije stalo do građana, do države, do zakona i vladavine prava“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!