Agencija: Načelnik komunalne, kojeg je imenovala majka, u sukobu interesa

Vesti 25. maj 202112:48 > 13:25 9 komentara
N1

Novoimenovani načelnik Odeljenja komunalne milicije u Zrenjaninu Nemanja Malinić nalazi se u sukobu interesa pošto ga je na to radno mesto zaposlila njegova majka Jasmina Malinić, saopštila je Agencija za sprečavanja korupcije, a prenosi portal VOICE.

„Odredbama Zakona o sprečavanju korupcije (član 2) propisano je da je član porodice, pored ostalih, dete javnog funkcionera, a povezano lice, pored ostalih, član porodice javnog funkcionera. Imajući u vidu navedeno, načelnik Odeljenja je povezano lice sa načelnikom Gradske uprave, s obzirom na to da joj je sin“, navodi se u odgovoru Agencije redakciji VOICE-a.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije su naveli da je prema odredbama istog zakona (član 40) propisano „da je javni funcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom“, odnosno da „ne sme da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice“.

povezano

VOICE je krajem aprila objavio da je Nemanja Malinić 1. aprila imenovan na mesto načelnika Odeljenja komunalne milicije, u vreme dok je njegova majka Jasmina Malinić i dalje obavljala funkciju načelnice Gradske uprave.

Ovi podaci bili su dostupni i na zvaničnog internetskoj stranici Grada Zrenjanina. U medjuvremenu, fotografija i kratka biografija načelnice je uklonjena sa sajta grada a dostupni su samo podaci o zameniku načelnika Gradske uprave Milošu Koroliji.

Prema saznanjima VOICE-a, Jasmina Malinić se u međuvremenu penzionisala.

Zakonom o sprečavanju korupcije (član 41) sukobom interesa definisana je „situacija kada javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na obavljanje javne funkcije“.

Malinić je, pre nego što je imenovan za načelnika Komunalne milicije, obavljao funkciju zamenika sekretara Skupštine grada. Krajem marta na to mesto je podneo ostavku, što je Skupština grada i potvrdila.

Govoreći o imenovanju na mesto načelnika Komunalne milicije Malinić je prilikom gostovanja u podkastu jednog lokanog portala rekao da nema reči o sukobu interesa jer je njegova majka iz ličnih razloga podnela ostakvu na funkciju načelnice i da je navodno 27. marta rasporedjena na drugu funkciju u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salupura redakciji VOICE-a nije odgovorio na pitanja u vezi sa imenovanjem Nemanje Malinića u roku od 15 dana, kako to predvidja Zakon o slobodnom pristutpu informacijama od javnog značaja, zbog čega će redakcija VOICE-a uputiti žalbu kancelariji Poverenika.

Kako su ranije navodili mediji, Nemanja Malinić bio je u grupi uhapšenih huligana koji su 12. oktobra 2010. u Đenovi izazvali prekid fudbalske utakmice izmedju reprezentacija Italije i Srbije.

Malinić je zbog toga proveo 48 sati u istražnom pritvoru.

Viši sud u Subotici obustavio je kasnije krivični postupak protiv Malinića, pa njemu nije ni sudjeno zbog pomenutog dogadjaja. Ovakvu odluku subotičkog suda potvrdile su i više sudske instance.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare