Adžić: Na sastanku sa Ružićem nije bilo govora o povećanju plata

Vesti 11. feb 202210:56 2 komentara
škola tabla sunđer učionica
N1

Ministar obrazovanja Branko Ružić rekao je na današnjem sastanku sa predstavnicima četiri reprezentativna sinidkata u prosveti kako će pokušati da obezbedi solidarnu pomoć za zaposlene u prosveti, ali o povećanju plata "nije bilo govora", izjavio je član predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić.

On je na konferenciji za novinare nakon tog sastanka rekao da povećanja plata u prosveti neće biti jer su povećanja sektorska, „upravo ono što prosveti ne odgovara“.

Adžić je podsetio da je trebalo da platni razredi budu uvedeni 2016. godine, da ih još nema i da je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović najavila da će oni biti uvedeni tek 2025. godine.

Rekao je da su sindikati u prosveti tražili povećanje plata od 12 odsto u rebalansu budžeta.

Prosvetni radnici su, kako je naveo, u decembru i januaru dobili samo sedam odsto veću platu, a je odnos između minimalne zarade i osnovne plate u prosveti manji od 1:2, jer je minimalac 35.000 dinara, a osnovna plata u prosveti 67.000 dinara.

Adžić je rekao da je to malo za 80 odsto visokoobrazovanih ljudi koliko ih ima u sistemu prosvete.

Naveo je da bi minimalna zarada u prosveti trebalo da bude 1:3 u odnosu na minimalnu zaradu u državi, odnosno da bude 105.000 dinara.

Sindikati su tražili i isplatu 20.000 dinara odmah, odnosno do kraja marta, jer su prosvetni radnici sporazumom potpisanim 2015. godine imali pravo na Svetosavske, odnosno novogodišnje nagrade od 5.000 koje nisu isplaćivane sedam godina.

Adžić je najavio da će USPRS 17. marta organizovati protest ispred Ministarstva prosvete i „podsetiti ih na sve što je potpisano 2015. godine“.

Upitan da li je na sastanku bilo govora o izgradnji stanova po povlašćenim cenama za prosvetne radnike po ugledu na vojsku i policiju, Adžić je odgvorio potvrdno.

Dodao je da je Ružić rekao da Vlada o tome još nije razgovarala, ali da se slaže sa tim da prosvetni radnici dobijaju stanove po povlašćenim cenama.

Adžić je ocenio da su odgovori koje su predstavnici sindikata dobili od Ružića „generalno politički“ i podsetio da je da je u poslednje dve godine „podeljeno“ 1,9 milijarde evra i upitao zašto u Srbiji nikada nema novca za obrazovanje kada „ipak jedna država počiva na obrazovanju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare