Advokati: U slučaju ispunjenja dva od tri zahteva, nova vanredna skupština

Vesti 23. dec. 202110:25 > 11:153 komentara
Podeli:
Ivan Vukoje, Bojan Dobrijević
Izvor: N1

Advokati Ivan Vukoje i Bojan Dobrijević rekli su u Novom danu, govoreći o obustavi rada od 24. decembra, koju je izglasala skupština Advokatske komore Beograda, da je odluka legitimna i obavezna za advokate AKB. Rokovi nisu dati, podseća Vukoje i dodaje da odluka traje do ispunjenja zahteva. "Ukoliko dođe do ispunjenja dva od tri zahteva, biće sazvana opet vanredna skupština AKB na kojoj će svi advokati odlučivati o eventualnom prestanku te obustave. Sve je stvar pregovora", kaže Vukoje.

Vukoje kaže da svi advokati upisani u imenik u obavezi da poštuju odluku AKB.

Dobrijević dodaje da je odluku izglasalo oko 600 advokata.

„Obustava je najteža mera koju advokati mogu doneti u svom delovanju, da prestanu da rade, da prestanu da zastupaju svoje stranke pred sudovima“, kaže Dobrijević.

Povezane vesti

Vukoje napominje da su i druge komore čekale odluku AKB, a prema informacijama kojima raspolažu odlučivaće i Šabac i Zaječar o obustavi rada na njihovoj teritoriji.

„Očekujemo da će advokat van Beograda dolaziti, ali očekujemo i da će i oni uskoro izglasati“, kaže Vukoje.

Dobrijević je pozvao sve kolege da „odlučuju samostalno i obzirom na činjenice koje su poznate“.

„Unazad danima imamo veliki broj poziva kolega, gde su kolege jedinstvene, došla je situacija da zaista advokatura treba da ide u obustavu rada“, kaže Dobrijević.

Obustava znači, kaže Vukoje, da nema postupanja.

„S tim što u jednom delu odluke stoji – sem ukoliko su neophodne u smislu propuštanja nekog roka ili nastupanja neke nenadoknadive štete za klijenta. Postoje izuzetne situacije, ali napominjem da je ovo jedini način da advokati iskažu ili traže ono što je za sve građane najvažnije, a pre svega to je pravna sigurnost“, kaže on.

Dobrijević ističe da je optimista.

„Videćemo na koji način će reagovati država i same regionalne komore“, kaže Dobrijević.

Vukoje kaže da odluke skupštine AKB ima apsolutno pun legitimitet.

„Predsednik AKB je dao juče izjavu listu Danas navodeći da je glasalo oko 600 advokata, da ima upisanih pet i po hiljada… Napominjem da je na prethodnim izborima kolega Bulatović dobio 570 glasova, dakle jučerašnji broj glasova je veći. Imam utisak da se pokušava umanjiti legitimitet te odluke, a ta odluka je apsolutno legitimna“, kaže Vukoje.

Dodaje da ne bi želeo da se dovodi u sumnju odluka koju je donela skupština AKB i kaže da će zahtevi biti upućeni nadležnim ministarstvima, kao i VKS, jer se na njih odnosi.

Dobrijević ističe da problem jeste retroaktivna primena zakona.

„Problem jeste formulisanje obaveza plaćanja takse na takav način da zapravo će se smanjiti mogućnost pristupa pravnoj zaštiti“, kaže.

Vukoje smatra da je nepotrebno menjati sadašnji Zakon o parničnom postupku, već da ga treba „samo primenjivati“.

Dobrijević kaže da advokati zastupaju građane.

„Preko 200.000 građana je podnelo tužbe da se nezakonito naplaćeni troškovi vrate. Šta je trošak obrade kredita, kad pitate nekoga – muk, niko ne zna da vam kaže, ali hajde da ga naplatimo“, kaže on.

Rokovi nisu dati, podseća Vukoje i dodaje da odluka traje do ispunjenja zahteva.

„Ukoliko dođe do ispunjenja dva od tri zahteva, biće sazvana opet vanredna skupština AKB na kojoj će svi advokati odlučivati o eventualnom prestanku te obustave. Sve je stvar pregovora“, kaže Vukoje.

Komentari

Vaš komentar