Konferencija advokata donela peporuku da se izglasa obustava rada

Vesti 06. nov 202113:55 > 18:42 19 komentara
N1

Konferencija advokata Srbije donela je preporuku da se na vanrednoj skupštini Advokatske komore Srbije izglasa generalna obustava rada svih advokata do povlačenja dopune mišljenja Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita.

Advokati iz cele Srbije su se okupili danas u Kombank dvorani. Neki od njih su za N1 rekli da je obustava rada jedini način da izvrše pritisak na institucije, a pre svega kasacioni sud kako bi preinačio odluku. Među advokatima su bila podeljena mišljenja o tome da li rad treba obustaviti na par dana ili potpuno.

„Slomićemo ako treba pravosudni sistem ove države na dva dela. Potpuna obustava rada ništa drugo, bez kompromisa, bez ičega. Do kraja pa ko živ ko mrtav na kraju“, kaže Vilijam Paspolovski iz Advokatske komore Beograda.

Na pitanje N1 zašto misli da će obustava rešiti problem, advokat Marko Mitić iz Niša odgovara: „Zato što mislimo da je to jedini pritisak koji mi možemo da izvršimo na pravosuđe, jedini pritisak koji možemo da izvršimo na te sudije Vrhovnog kasacionog suda da sude u skladu sa zakonom, a ne da sami donose neke svoje odluke.

Obustava ali na par dana i samim tim upozorenje višoj instanci, poručila je Dušica Sarić, advokatica iz Prijepolja.

Predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović na pitanje N1 da je neke kolege optužuju da na neki način opstruiše nameru advokata da obustave rad, odgovara da to nije tačno.

„Ja sam na upravnom odboru Advokatske komore Srbije predložila određene korake koje će Advokatska komora Srbije da preduzima. Svi su ti predlozi usvojeni. To je, između ostalog,  zahtev za dodatno razjašnjenje inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti poslovnika o radu Vrhovnog kasacionog suda, uporedna pravna analiza prakse Evropskog suda i Suda za ljudska prava zemalja Evropske unije na tu temu, pritužba Narodnoj banci Srbije… I uz te sve mere sam predložila onoliko koliko je mogao Upravni odbor da donese odluku – još dva dana obustave rada“, kaže Milutinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare