Advokati dostavili snimak N1: Policija nas zove i pita da li idemo na protest

Vesti 28. sep 202116:31 > 18:37 64 komentara

U snimku razgovora policije i advokata dostavljenom N1 može se čuti advokat Željko Simić koji poziva policijsku stanicu u Lajkovcu i proverava navode koje su mu prenele kolege da tamošnja policija poziva advokate i pita ih da li će ići na protest u Beogradu, u subotu, 2. oktobra.

Objavljujemo snimak i trasnkript razgovora Simića i komandira policije, čije ime se u snimku ne navodi:

Simić: Mogu li dobiti nekog komandira, načelnika. Željko Simić ovde, advokat iz Beograda.

Policajac: Komanadir je izašao na teren, a i načenik…Samo malo, evo ga komandir…

Simić (predstavlja se komandiru): Samo da vas obavestim, proverili smo sa nekolicinom kolega, neko sa broja vaše policijske stanice zove advokate i raspituje se da li će ići na protest u subotu i tako dalje. To nije u nadležnosti policije, pa pošto ste vi nadležni da kontrolišete rad svojih podređenih, proverite ko to radi. Mi vam možemo dostaviti vreme kada su pozivi obavljeni i da se to više ne ponavlja, da ne pravimo skandal neki, eto…

Komandir: A recite sa kime razgovaram, jeste se predstavili, nego nisam rezumeo.

Simić se ponovo predstavlja.

Komandir: Ovako, Željko, prikupljanje obaveštenja o bilo čemu jeste policijsko ovlašćenje.

Simić: Da li prikupljate obaveštenja da li se advokati u slobodnoj državi Srbiji okupljaju negde 2. oktobra, ili ne prikupljate?

Komandir: Da vam kažem, slobodu kretanja nismo mi ograničili bilo kome.

Simić: Ali otkud vi iz Lajkovca da prikupljate, nije mi jasan taj deo, što se nama ne bavi Beograd, u Beogradu će biti protest?

Komandir: To da li će sa naše teritorije ići ili ne nije nadležnost Beograda, nego Lajkovca. To prvo. Drugo, ako mi kažete u skladu sa čim to nije, ja ću obaviti razgovor sa svojim podređenima.

Simić: Evo, ja vam kažem da nije u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Komandir: Šta, poziv? Prikupljanje obaveštenja?

Simić: Čekajte, čekajte, u vezi čega obaveštenja? Jel’ se desilo neko krivično delo?

Komandir: Pa, jel učinjeno neko krivično delo od strane policije? Molim Vas, Željko, na šta mi gubimo vreme i zašta vi upućujete poziv?

Simić: Pa ja upućujem poziv za ono što mi je od interesa, zato što je advokatura samostalna nezavisna i slobodna…A zašto se zastrašuju kolege, jel’ mislite da je nekom prijatno da dobije poziv od policije, da ga neko pita da li ćete ići u subotu na protest?

Komandir: Ja stvarno ne znam kako se neki advokat oseća i zbog čega…

Simić: Pa to će vrlo brzo saznati cela država i ceo sistem, ali ne bih vas više zadržavao, ne želim da insistiram, ne možete ni da mi kažete ko vam je to naredio i otkud ta ideja, ali jasno mi je da je istina da se pozivi dešavaju. To je ono što me je zanimalo…

Komandir: Prijatno.

Podsećamo, 20. septembra održan je protest ispred Vrhovnog kasacionog suda (VKS), gde su advokati izrazili nezadovoljstvo povodom promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporovima između banaka i građana. Advokati su potom 24. septembra održali još jedan protest, uz jednodnevnu obustavu rada, a planiraju i novo ukupljanje za 2. oktobar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare