Advokati Dijane Hrkalović uložili žalbu, traže ukidanje pritvora

Vesti 20. okt 202115:35 > 15:35 10 komentara
Nova.rs/Filip Krainčanić

Advokati Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a Srbije, uložili su žalbu na rešenje kojim joj je određen pritvor ističući da se sud prilikom odlučivanja nije vodio pravničkim rezonovanjem i Zakonom o krivičnom postupku, javlja Danas.

Povezane vesti:

“Odluka o pritvoru doneta je iz vanprocesnih razloga, a koji su javno poznati i koji se svakodnevno pojavljuju u provladinim medijima”, navodi se u žalbi u koju je taj list imao uvid, piše Danas.

Kako su istakli branioci Dijane Hrkalović, prema navodima krivične prijave koja je podneta protiv nje, a koja je sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, ona se tereti da je izdavala nezakonite naloge bivšem šefu Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću, koje je on posle prenosio policijskim inspektorima koji su pozvani kao svedoci u ovoj istrazi, piše Danas.

Ova okolnosti, prema mišljenju odbrane, rešenje o određivanju pritvora čini neprihvatljivim sa stanovišta zdravog razuma.

„Naime, svedoci čije je saslušanje predloženo nisu svedoci dela Dijane Hrkalović, nego svedoci dela Dejana Milenkovića protiv koga se takođe vodi istraga i koji je, na saslušanju u policiji, sa braniocem, priznao ovo delo”, navodi se u žalbi uz konstataciju da se Milenković brani sa slobode.

Branioci navode da Hrkalović već dve godine ne radi u policiji, niti ima ikakav društveni uticaj, pa je samim tim, po njima, nezamislivo kako ona može da utiče na osam aktivnih inspektora MUP-a.

“Tražimo od vanraspravnog veća da primeni zakon i da preinači prvostepeno rešenje, jer su policijski inspektori, kao i ostalom sudije i tužioci, školski primer lica na koje okrivljeni ne može da utiče. Ne postoji nijedan slučaj u sudskoj praksi od 1945. godine do danas da je neki okrviljeni bio u pritvoru da ne utiče na policijske inspektore, koji uz to, treba da svedoče o svojim razgovorima sa trećim licima”, stoji u žalbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare