Advokat: U ubistvu Pantića posrednu ulogu imale i državne bezbednosne strukture

Vesti 18. nov 202108:31 3 komentara
N1

Advokat Zlatan Vulić, nekadašnji šef Odseka Ministarstva unutrašnjih poslova za privredni kriminal u Pomoravskom okrugu, izjavio je kako misli da su u ubistvu novinara "Večernjih novosti" u Jagodini Milana Pantića "posrednu ulogu imale i državne bezbednosne strukture".

U razgovoru za NIN, on je rekao da je u vreme kada se došao na to mesto bilo mnogo problema vezanih za privatizaciju Jagodinske pivare, ali i za poslovanje nekih drugih preduzeća, kao i da je „očito bilo da su pojedini inspektori podlegli interesima nekih grupa i pojedinaca“.

„Vaš kolega, novinar ‘Večernjih novosti’ Milan Pantić ubijen je malo pre nego što sam ja došao u kriminalističku policiju 2002. Taj nerasvetljeni zločin je do danas ostao bruka ne samo za naš jagodinski SUP, već i za MUP Srbije, jer još uvek nije pravosnažno okončan, tako da se ne zna ni ko je ubica, ni ko je bio nalogodavac“, rekao je Vulić.

Prema njegovim rečima, „MUP Srbije je od prvog dana vodio i kontrolisao istragu ubistva Pantića i diktirao šta i kada da se radi“.

On je rekao da su se „i policija i pojedini ministri policije obrukali, tim pre što su više puta bez potrebe javno iznosili svoje pretpostavke i dileme šta je ubica stvarno hteo, da li je želeo da opomene i uplaši novinara Pantića, ili da ga ubije?“

„Mislim da su u tom ubistvu posrednu ulogu imale i državne bezbednosne strukture. Takva devijacija srpske policije počela je još 1946, kada je čuvala ‘ćorave kutije’ i nakon rata bez suda eliminisala protivnike režima. Naše bezbednosne službe, nažalost, nisu tu tradiciju prekinule do dana današnjeg“, rekao je Vulić.

Kako je dodao, „evo, još uvek se vodi postupak za ubistvo vlasnika i osnivača ‘Dnevnog telegrafa’ i ‘Evropljanina’ Slavka Ćuruvije, koji je, po svoj prilici, takođe ubijen uz učešće bezbednosnih službi iz vremena režima Slobodana Miloševića“.

On je rekao i da je pre četiri godine napustio policiju kada je imao osećaj da su kriminalci jači od države.

„Moja odluka o napuštanju policije je postepeno sazrevala, jer sam imao sličan osećaj, kao i pre akcije ‘Sablja’, da su kriminalci postali jači od države. Iz ko sve zna kakvih razloga nije bilo načina da se važni predmeti procesuiraju na pravi način. Zato i ne čudi što počinioci mnogih ubistava i drugih teških krivičnih dela nisu otkriveni“, ispričao je Vulić za NIN nabrajajući, iz sopstvenog iskustva, više slučajeva gde se, kako je ukazao, umešala politika.

On je rekao i da je progovorio o ovome želeći da ohrabri časne profesinalce u svim državnim institucijama, policiji, sudstvu, tužilaštvu i dugim službama, navodeći da je njihova dužnost da odole svim iskušenjima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare