Advokat: Dok se ne promeni Dolovac, ne očekivati da će Novak Nedić odgovarati

Vesti 30. sep 202208:375 komentara
Izvor: Printscreen

Napori vlasti da se distanciraju od grupe Veljka Belivuka, domaćeg ogranka ozloglašenog kavačkog klana, sa svakim novim otkrićem istraživačkih novinara gube na uverljivosti. Poslednji u nizu dokumenata koji implicira da je između članova klana i pojedinih predstavnika vlasti postojao nekakav aranžman je službena beleška policije koju je objavio nedeljnik NIN.

U belešci, sastavljenoj u oktobru 2018. godine od strane Odeljenja za suzbijanje krivnih i seksualnih delikata beogradske policije prepričava se razgovor policijskog službenika i Vladimira Mačara, vlasnika kluba Komitet koji je nekoliko dana pre toga demoliran od strane tridesetak maskranih muškaraca. Mačar je policajcima rekao da ga je kontaktirao Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije i da je organizovao sastanak sa Veljkom Belivukom, kako bi se problem rešio sporazumno, bez uplitanja policije.

Povezane vesti:

Sastanak Nedića i Mačara se prema njegovim rečima desio u Klubu poslanika, pet dana nakon incidenta u klubu. Tada mu je Nedić rekao da problem koji ima sa navijačima Partizana treba da reši dogovorom i da su oni voljni da mu nadoknade svu nastalu materijalnu štetu. Pre toga, naveo je Nedić, Mačar bi morao da povuče ranije datu izjavu policiji, kao i da ne prepozna nijednog od napadača.

Nedić je, tvrdi se u belešci, posle toga organizovao sastanak Mačara i Belivuka, uveravajući vlasnika kluba Komitet da je bezbedno da ode na sastanak. Na tom drugom sastanku, Belivuk ga je uveravao da je u pitanju bio nesporazum i da on više neće imati problem sa njima. Dogovorili su se i da mu nadoknade štetu u iznosu od 4.600 evra, ali da mora da povuče izjave date u policiji. Belivuk je, navodno, u telefonu imao fotografije iskaza koje su ranije u policiji dali Mačar i pripadnik obezbeđenja koji je radio u klubu.

Zbog upada u klub podignuta je optužnica protiv deset lica od kojih su svi pripadnici navijačkih grupa Fudbalskog kluba Partizan. Najpoznatiji među njima svakako je Aleksandar Vidojević, čovek u više navrata fotografisan u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije. Na sudskom postupku Mačar je rekao da nikoga od optuženih nije prepoznao, dodajući da je događaj bio davno i da se ne seća detalja.

Komentarišući slučaj, advokat Nikola Lakić za Danas ističe da postoje ozbiljne indicije da je Nedić, pod pretpostavkom da su tačni navodi iz beleške, počinio dva krivična dela – sprečavanje i ometanje dokazivanja i ometanje pravde.

„Kako je nesporna činjenica da su svi visoki rukovodioci MUP-a bili upoznati sa sadržinom ove službene beleške, te kako su istu zvanično i dobili od svojih kolega koji su radili na slučaju, to je malo verovatno da sa sadržinom ove službene beleške i svim što se dešavalo u vezi upada u klub Komitet nije upoznat nadležan tužilac. Međutim, glavni problem i jeste u tužilaštvu. U Srbiji tužilaštvo nije niti nezavisno, niti samostalno, već je produžena ruka izvršne vlasti i sve dok na čelu tužilaštva sedi nesposobna, a politički podobna Zagorka Dolovac, imaćemo privilegovane pojedince iz vrha vlasti koji nikada neće odgovarati za krivična dela koja počine“, navodi Lakić.

Prema njegovim rečima, u svakoj normalnoj državi tužilaštvo bi pozvalo generalnog sekretara Vlade da da iskaz nakon ozbiljnih indicija da je počinio krivična dela.

„Dok se ne promeni ovaj kriminalni režim čiji su visoki finkcioneri vrh kriminala u Srbiji i dok se ne promeni Zagorka Dolovac ne treba očekivati da će Novak Nedić i bilo ko blizak Aleksandru Vučiću odgovarati za bilo šta, a posebno jer bi u slučaju dokazane krivice Novaka Nedića morao da snosi najmanje političku odgovornost i sam Aleksandar Vučić“, ističe Lakić.

Krivični postupak za demoliranje kluba Komitet je i dalje u toku. Sredinom oktobra, otprilike četiri godine nakon tog zločina, trebalo bi da počne sudski postupak grupi Veljka Belivuka za daleko ozbiljnija krivična dela. On i njegovih 29 saradnika okrivljuju se da su počinili sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela.

Komentari

Vaš komentar