Nekad su bili kao „dva oka u glavi“, sada Abazović u Beogradu „resetuje“ odnose

Vesti 29. jun 202219:148 komentara
Podeli:

Počelo je resetovanje odnosa Srbije i Crne Gore. Bar tako tvrde premijerka i premijer dve zemlje posle razgovora u Beogradu, u okviru prve zvanične posete Srbiji predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića. Nerešena pitanja između Beograda i Podgorice su brojna. Ambasadori su povučeni, u delu crnogorske javnosti Srbija je viđena kao zemlja koja ugrožava identitet Crne Gore, dok je zvanični Beograd više puta ukazivao na neravnopravan položaj građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi. O svim tim pitanjima Abazović je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Crnogorska zastava spremna. I zastava Srbije upeglana i zastava Evropske unije kojoj obe države teže. Poseta premijera Crne Gore Dritana Abazovića Srbiji ima ambiciju da upegla odnose dve zemlje, čije ambasade i dalje funkcionišu bez ambasadora poizbacivanih za vreme korone. Opisivane kao dva oka u glavi, odnosi dve države u stvari od 2006. nisu na visokom nivou.

POVEZANE VESTI:

„U Beogradu mnogi ni danas ne mogu da se pomire sa nezavisnošću Crne Gore, proglašene 2006. godine, animozitet prema tamošnjim vlastima se posebno uvećao prinavanjem Kosova dve godine kasnije, rezolucija o Srebrenici prihvaćena prošle godine u crnogorskom parlamentu razbesnela je Beograd, koji se sveti odbijanjem da izruči Svetozara Marovića“, kaže spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Svetozara Marovića, bivšeg predsednika poslednje zajedničke države, Crna Gora godinama traži od Srbija gde on izbegava izdržavanje kazne. U osnovi svih ovih trzavica i problema, a poslednji su kulminirali neredima prilikom ustoličenja mitroploita Joanikija na Cetinju, je isti problem, smatra Nikoleta Đukanović, profesorka na Univerzitetu Donja Gorica.

„Tu pre svega mislim na mešanje srpskih vlasti u unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori, što je jako evidentno par proteklih godina, a što se nekako, ne mogu reći prećutkuje, ali se ne posvećuje dovoljna pažnja tom pitanju od strane aktuelne vlade. I meni će kao građanki Crne Gore biti posebno interesantno da vidim da li će premijer otvoriti upravo to pitanje u zvaničnoj poseti, jer to jeste problem svih aktuelnih problema“, kaže Nikoleta Đukanović.

Da ima nekih pomaka nadu daje nedavno učešće Abazovića u svojstvu posmatrača na samitu Otvoreni Balkan, kao i baš uoči posete objavljivanje radne verzije Temeljnog ugovora, koji bi trebalo da reguliše odnos države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji.

„Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan jesu te neke dve stavke na koje igraju i Beograd i Podgorica kada je u ptianju ova poseta, ove druge tri teme ostaviće za neki drugi put, ali ovo su negde stavke o kojima može da se priča i debatuje. Mislim da će imati više problema u Crnu Goru kad se vrati“, smatra novinarka Newsmax Adria Žana Bulajić.

Pitanje je, međutim, kako će i jedna i druga inicijativa biti prihvaćene u Podgorici. DPS Mila Đukanovića, koji podržava manjinsku vladu Abazovića, već se negativno iskazao o Temeljnom ugovoru. I prema Otvorenom Balkanu postoji podozrivost u Crnoj Gori.

„Čisto sumnjam da će imati podršku za neke inicijative koje mogu biti upitne sa stanovišta EU integracija“, rekla je Nikoleta Đukanović.

Tektonske promene u odnosima se ne očekuju. No posle vakuuma i maltene zamrznutih odnosa svaki pomak je dobrodošao pogotovu ako se nešto do dogovoreno na susretima u Beogradu sprovede i u delo.

Komentari

Vaš komentar