Profesorka tužila dekana FTN Etičkom komitetu

Vesti 06. okt 201510:19 > 10:24
Medija centar Beograd

Profesorka Fakulteta tehničkih nauka Zora Konjović podnela je tužbu Etičkom komitetu Senata Univerziteta u Novom Sadu protiv dekana tog fakulteta.

Ona je dekana Radeta Doroslovačkog u više navrata optužila da joj preti i ucenjuje je da ode u penziju.

Zora Konjović je u tužbi navela da je Doroslovački na „protivpravan način“ ove godine pokrenuo postupak preispitivanja njenog izbora u zvanje redovne profesorke iz 2003, „iznuđivanjem“ potpisa od profesora FTN-a u penziji Danila Obradovića koji je teško bolestan. 

Kako se navodi u tužbi u koju je agencija Beta imala uvid, Doroslovački je pred članovima Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku izneo neistinu da je profesor Obradović samostalno pokrenuo inicijativu za preispitivanje izbora u zvanje.

Dodaje se da je Doroslovački članovima Katedre direktno pretio da će im dati otkaz, ukoliko nastave da podržavaju Zoru Konjović.  U tužbi se navodi da je dekan FTN-a na taj način prekršio brojne članove Etičkog kodeksa i time naneo „nesagledivu štetu“ Univerzitetu u Novom Sadu, zbog čega se zahteva da Etički komitet Doroslovačkom izrekne meru javne osude. 

Ukoliko Etički komitet izrekne tu kaznu Doroslovačkom, to može biti razlog za njegovu smenu, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Srbije, jer dekan fakulteta ne može da krši kodeks profesionalne etike.