Koga je NSA prisluškivala u Srbiji?

Vesti 02. okt 201518:18 > 18:21
dimitri_c/freeimages.com

Američka obavještajna agencija uz pomoć nemačkih kolega i Dojče telekoma testirala je od 2005. do 2008. akciju prisluškivanja telefonskih razgovora, između ostalih, i u Srbiji, kaže poslanik stranke Zelenih u Parlamentu Austrije Peter Pilc.

Iz dokumenata koje poseduje N1, vidi se da je tokom operacije EIKONAL prisluškivano 256 telefonskih linija širom Evrope, među njima su i tri linije iz Srbije. Ko je bio na meti američke agencije NSA i nemačke tajne službe BND-a, još je nepoznato.

Stručnjaci za bezbednost iz regiona kažu da je prisluškivanje postalo toliko učestalo da ih ovakve vesti više ne iznenađuju.

„Tu nema prijatelja, svi su neprijatelji. Čak i kad su zemlje u dobrim odnosima, vlade prisluškuju da bi imale podatke. Nisu samo SAD u pitanju, to rade sve velike sile, koje prisluškuju kako bi prikupile podatke za vođenje svoje spoljne politike“, kaže stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.

Prisluškivani razgovori su analizirani i filtrirani, navodno zbog traženja karakterističnih reči, kao što su „terorizam“, „bomba“ i slično. Svi ti razgovori bili su internacionalni. A, transfer svih razgovora išao je preko Nemačke.

Osim razgovora američkim obaveštajcima bili su zanimljivi i lični podaci nekih, kao i njihovi bankovni i poreski brojevi. Obaveštajcima je da u celoj operaciji pomagao nemački telefonski operator Dojče Telekom.

Više o tome u prilogu ispod: