SE ispituje skidanje ćiriličnih tabli u Vukovaru

Vesti 01. okt 201512:35 > 12:37
N1info

Zamenica generalnog sekretara Saveta Evrope Gabrijela Bataini-Dragoni prenela je danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiču da će Savet Evrope, u okviru svog mandata, ispitati stepen zaštite prava jezika manjina u Hrvatskoj zbog skidanja ćiriličnih tabli u Vukovaru‎, saopšteno je iz srpske vlade.

Vučić je sa zamenicom generalnog sekretara Saveta Evrope u Strazburu razgovarao o evropskim integracijama Srbije, migrantskoj krizi, odnosima u regionu i ekonomskim reformama. On je zahvalio na brzoj reakciji Saveta Evrope u svakoj krizi s kojom se Srbija suočavala, kao i pomoći koju joj je ta institucija pružila tokom prošlogodišnjih poplava, navodi se u saopštenju. 

Bataini-Dragoni je rekla da Savet Evrope može mnogo da doprinese stabilnosti regiona, što je važno za celu Evropu. 

„Zadovoljni smo i ekonomskim i zakonskim reformama koje sprovodite u skladu sa politikom EU“, istakla je Bataini-Dragoni i predložila jačanje saradnje Srbije i Saveta Evrope, kako bi Savet doprineo bržem procesu reformi, što je premijer Vučić prihvatio. 

Vučić nastavlja posetu Strazburu obraćanjem poslanicima Parlamentarne skupštine SE i susretom s predsednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Žan-Klodom Frekonom.