Babić: Političari da se naviknu na rad Agencije

Vesti 01. okt 201509:30 > 09:45
N1

Agencija za borbu protiv korupcije je za nepunih devet meseci ove godine pokrenula oko 400 postupaka protiv funkcionera. Izrečeno je više od 70 mera upozorenja, oko 20 predloga za razrešenje sa funkcije i doneto oko 15 rešenja o javnom objavljivanju prekršaja. Međutim, većina funkcionera nikada ne postupi po nalogu Agencije.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić kaže da je Agencija donela preporuku o razrešenju direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, ali da se on na tu odluku žalio i u toku je drugostepeni postupak.

Na pitanje koje su sankcije prema direktoru Srbijagasa, ona je rekla da Agencija preporučuje drugom državnom organu da preduzme mere iz svoje nadležnosti, koji bi u ovom slučaju bila vlada, koja ga je imenovala na funkciju.

Kada je u pitanju ministar odbrane Bratislav Gašić, Babićeva kaže da je utvrđeno da se snašao u situaciji u kojoj je njegov privartni interes mogao da utiče na obavljanje njegove javne funkcije.

„Radi se o potpisivanju nekoliko ugovora sa suprugom i sinom, okončan je prvostepeni postupak, čekamo odluku a ministar je najavio žalbu“, rekla je ona i dodala da sada postupak vode nadležni organi.

„U slučaju ministra Gašića izrečena je mera javnog objavljivanja odluke da je povredio zakon, to je pandan meri preporuke za razrešenje, radi se o povredi koja je nastala za vreme ranije obavljanja funkcije. To nije preporuka za razrešenje, već odluka da je povredio zakon dok je bio gradonačelnik“, kaže ona.

Govoreći o odnosu političara i funkcionera prema Agenciji za borbu protiv korupcije ona je istakla da je njen zadatak da sprovodi zakon i da je, kako je rekla, „potrebno vreme da se funkcioneri naviknu da postoji organ čiji je posao da utvrdi da li je bilo sukoba interesa ili da li je imovina prijavljena“.

„Doći će trenutak da svi shvate da takav organ mora da postoji i da mora da radi svoj posao“.

Direktorka ističe da Agencija treba da deluje preventivno.

„Sukob interesa nije isto što i zloupotreba službenog položaja. Kada je neko u sukobu interesa može da se obrati Agenciji za savet i na taj način da izbegne da povredi zakon. Mi smo tu i da zaštitimo integritet funkcije, jer nekad vođenjem postupka, ako je na kraju sve u redu, štitimo funkciju“, objašnjava ona.

Kako kaže, zadatak Agencije je da daje preporuke, a poslanici i odbornici treba da glasaju po svojoj savesti.

„Skupština može da ne postupi po preporuci. Međutim, ne bi trebalo da uđe u pravnu raspravu sa Agencijom, jer to ne šalje dobru sliku“.

Kada je u pitanju zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, Babićeva navodi da radna grupa nije imala sastanke preko leta, i da je teško postići konsenzus oko svega pošto je grupa velika. Ona kaže da je održan sastanak sa Ministarstvom pravde na kome je dogovorena dinamika rada.

„Mi želimo da zakonski ojačamo nezavisnost agencije, hoćemo da se smanji i potencijalni uticaj na agenciju. Ima odredaba koje su nejasne, tražimo veća ovlašćenja, da možemo da vršimo uvid u rad drugih državnih organa. Ako bi agencija mogla brže da prikuplja podatke, postupci ne bi toliko dugo trajali“, objašnjava ona.

Babićeva kaže da su kapaciteti nedovoljni i da je budžet ograničen jer pokriva samo redovne troškove, a agencija ima veliki broj nadležnosti.