Agenciji za borbu protiv korupcije potrebna veća ovlašćenja

Vesti 30. sep 201516:04 > 16:08
Izvor: Medija centar Beograd

Predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije istakli su u Nišu da će se i dalje uporno boriti za izmenu zakona kako bi ova Agencija dobila što veća ovlašćenja u borbi protiv korupcije koja je u Srbiji prava "stoglava hidra".

„Tražimo veća ovlašćenja kako bi lakše dolazili do dokaza, efikasnije sprovodili postupke protiv nosioca javnih funkcija i kako bi se i efikasnije sprovodile sve mere koje Agencija propiše, izjavila je direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić na konferenciji za novinare na Univerzitetu u Nišu.

Babić je kazala da postupci protiv funkcionera i direktora javnih preduzeća sada iziskuju dosta vremena, jer Agencija nema ovlašćenja da dokaze protiv funkcionera prikuplja onom brzinom kojom bi želela.

Ona je rekla i da Agencija nema ni dovoljno kapaciteta kako bi ođednom stigla da iskontroliše svih 28.000 aktivnih funkcionera u našoj zemlji.

Babić je navela da Agencija za borbu protiv korupcije po službenoj dužnosti proverava najpre republičke funkcionere i direktore republičkih javnih preduzeća, mada se prijave po kojima postupa odnose uglavnom na lokalne funkconere.

„To je zato što je civilni sektor vrlo aktivan i stalno podnosi prijave protiv lokalnih funkcionera, ali i zbog toga što su lokalni funkcioneri skloni da jedni druge prijavljuju, dok republički funkcioneri to uopšte ne čine“, kazala je Babić.

Ona je izrazila nadu da će u Srbiji doći dan kada će jednom funkcioneru biti mnogo strašnije to što će Agencija za privatizaciju utvrditi da je on na neki način prekršio zakon, nego plaćanje prekršajne kazne.

Kako je dodala, Agencija za borbu protiv korupcije donela je preporuku o razrešenju direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića, ali se on na tu odluku žalio, tako da je pokrenut drugostepeni postupak.

Tatjana Babić biće sutra gošča Novog dana televizije N1.