Nikolić: Odnosom prema izbeglicama, podigli smo ugled

Vesti 27. sep 201511:01 > 11:07
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija je svojim postupanjima tokom migrantske krize ubrzala rast svog ugleda u svetu, rekao je predsednik Tomislav NIkolić i naglasio da je ponosan zbog toga.

Ceo svet je, u vezi sa migrantskom krizom, ulogu Srbije shvatio kao nešto što se do sada nije dešavalo u svetu, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS u Njujorku gde učestvuje na 70-om zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

„Srbija je u poslednjih nekoliko meseci samo ubrzala rast svog ugleda u svetu i priznajem da sam veoma ponosan zbog toga“, poručio je Nikolić.

Govoreći o održivom razvoju, Srbija, kaže, podržava svaku ideju, svaku akciju UN koja bi pomogla da se, ako ne iskoreni siromaštvo, a ono barem prepolovi. Potrebno je, ističe, i da se definiše šta su ciljevi UN, koja je, smatra, jedina međunarodna organizacija u koju svi imamo poverenje. Napominje da je potrebno definisati te ciljeve ne samo do 2030, nego uopšte. 

„Mnogo se toga promenilo i ništa ne liči na 1945. i dan kada su UN osnovane kao posledica Drugog svetskog rata, kao zavet da rata više ne bude“, rekao je Nikolić.  

Predsednik naglašava da je juče prisustvovao zanimljivom sastanku, na kome je govorio predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma, koji je pitao „jesmo li zaustavili ratove, jesmo li uspeli u tome“.  

„Sada sebi ponovo postavljamo plemenite ciljeve i nadam se da će velike sile shvatiti da održivi razvoj nije namenjen isključivo onima koji su se već razvili“, ukazao je Nikolić.

Potrebna reforma UN

Govoreći o tome da je potrebna reforma UN, Nikolić kaže da se izmenila i geopolitička slika sveta. Dodaje da mnoge države danas očekuju da budu, s pravom, stalne članice Saveta bezbednosti ili da se njihov glas vrednuje – neke traže prijem i već ističu svoju zastavu ispred zgrade UN.  

Nikolić smatra da bi održivi razvoj UN bio u tome da velike sile više ne dominiraju, već da svako ima svoja prava, zaštitu, ali i obaveze.  

„Zanimljivo je da se to događa na jubilej UN, i mislim da, sudeći po kontaktima koje sam imao sinoć, mislim da su predstavnici mnogih država spremni da o tome govore otvoreno i bez uvijanja i da se zapitaju je li funkcija UN ostvarena u meri u kojoj je bila zamišljena i da li su te promene donele neophodnu stabilnost i oslonac malim državama – sigurnost da im se više nikad neće desiti da ih neko veliki pregazi samo zato što ima neku drugu ideju“, rekao je Nikolić.  

Predsednik Srbije prisustvovaće prijemu presednika SAD Baraka Obame, ali i nemačke kancelarke Angele Merkel.

„To je uz govor koji svaki predsednik održi, pravi cilj i svrha ovih okupljanja – da se na jednom mestu u nekoliko dana sretne što više ljudi i da to zameni velike posete i organizacije. Biće vrlo zanimljivi razgovori koje ći imati sa predsednicima Kine, Rusije i SAD jer uvek izvučem pouku, shvatim šta nas čeka, na šta da se pripremimo“, rekao je predsednik Srbije.