Miljko Radisavljević ponovo kandidat za tužioca

Vesti 26. sep 201513:42 > 13:46
N1info

Kandidati za tužioca za organizovani kriminal osim Gordane Božilović Petrović su Miljko Radisavljević i Tomislav Kilibarda, piše "Politika".

Za Više i osnovna tužilaštva u Beogradu, prema saznanjima lista, prijavilo se 13 kandidata, uglavnom onih koji se u statusu vršioca funkcije već nalaze na rukovodećim mestima u pojedinim tužilaštvima. Iz prijava se može videti i da je u pojedinim slučajevima jedan kandidat konkurisao za više mesta, navodi „Politika“.  

Tako je za mesto višeg javnog tužioca u Beogradu najozbiljniji kandidat Nataša Krivokapić, koja od 1. januara ove godine u statusu vršioca funkcije, već rukovodi ovim tužilaštvom.  

Kako navodi list, kao najizvesniji kandidat za mesto tužioca Prvog osnovnog tužilaštva pominje se dosadašnji vršilac funkcije Ljubivoje Đorđević, koji je na čelo ovog tužilaštva postavljen posle reforme pravosuđa u januaru 2010. godine. 

Kako „Politika“ navodi, pozivajući se na svog sagovornika, kao jedan od ozbiljnih kandidata za šefa Prvog tužilaštva među kolegama se pominje i Rastko Živadinović, koji obavlja funkciju osnovnog tuzioca u Prijepolju.  

Prema saznanjima lista, među najizglednijim kandidatima za rukovodioca Drugog osnovnog tužioca je Nebojša Popović, koji je i do sada vodio ovo tužilaštvo, a koji je na to mesto došao sa rukovodećeg mesta Osnovnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici. Za isto mesto konkurisao je i Nenad Stefanović zamenik trećeg javnog tuzioca u Beogradu.  

Za mesto prvog čoveka Trećeg osnovnog tuzilaštva u Beogradu konkurisao je Boris Pavlović koji je od 1. januara 2014. godine vodio ovo tužilaštvo, navodi „Politika“.  

Kako navodi list, oglas za prijavu kandidatura istekao je 24. septembra u ponoć, a zvanični podaci o prijavama još nisu dobijeni od Državnog veća tužilaca, jer se mora uzeti u obzir i da su neke prijave upućene poštom, pa se mora sačekati i nekoliko dana. DVT treba da formira konačnu listu kandidata za tužioce i preda je Vladi Srbije na usvajanje.  

Ovo je najozbiljniji izbor za nosioce javnotužilačke funkcije još od reforme pravosuđa 2010. godine.

Na teritoriji Republike Srbije bira se ukupno 85 tužilaca među kojima su i tužioci za organizovani kriminal i ratne zločine.