Selaković očekuje da EU jasno kaže da je Zagreb prekršio SSP

Vesti 25. sep 201510:31 > 10:34
Podeli:
Izvor: N1

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je Srbiji, na koju je, kako je rekao, izvršena brutalna ekonomska agresija Hrvatske, ostalo da se obrati Savetu za stabilizaciju i pridruživanje i da očekuje da EU jasno stane na stanovište da je prekršen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Selaković je rekao da današnji dolazak evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana u Beograd znači da EU razmišlja da nešto preduzme i da je vrh EU već ukazao na Hrvatsku kao krivca i odgovornog za izazivanje ove krize.

Ministar pravde je za TV Pink istakao da je u ovoj situaciji Srbija prepuštena da se štiti sama, što je ona već učinila preduzimanjem odgovarajućih protivmera kao odgovor na brutalnu ekonomsku agresiju i napad Hrvatske na Srbiju.

Selaković je objasnio da je Savet za stabilizaciju i pridruživanje zajedničko koordinaciono telo Srbije i EU koje bi razmatralo ovu povredu, a da druga pravna sredstva zaštite nisu toliko brojna i efikasna, u smislu da bi brzo mogla da donesu rezultat.

Govoreći o srpskim prevoznicima i izvoznicima, koji u 16 kilometara dugoj koloni sada čekaju na graničnom prelazu Batrovci, Selaković je rekao da je na samim privrednicima i kompanijama da pokrenu sredstva zaštite i da je jedna o mogućnosti da to učine preko suda EU u Luksemburgu.

Selaković je objasnio da je mnogo efikasnije pravno sredstvo zaštite predviđeno kada je reč o zaustavljanju plovnog saobraćaja, do koga bi došlo između države članice EU i Srbije, nego kada je u pitanju drumski saobraćaj.

Govoreći o mogućnosti obraćanja Međunarodnom sudu pravde, Selaković je objasnio da je potrebna saglasnost obe strane u sporu, odnosno njihov međusobni pristanak da im se sudi pred tim sudom.

„Hrvatska treba da povuče svoje mere i otvori granični prelaz Bajakovo Batrovci“, naglasio je Selaković i ocenio da su i domaći opozicioni političari pokazali licemerje u porukama kao što su „izađite, pa se dogovorite“.

Ministar pravde je dodao od EU nije očekivao veliku reakciju, jer EU ima veliki problem migranata sa kojim se teško nosi.