Bajramska sofra sa izbeglicama u parku kod autobuske stanice

Vesti 24. sep 201516:28 > 19:11
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Bajramska sofra koja je ove godine bila usmerena na izbeglice koje se nalaze u Srbiji, a tokom koje je podeljeno oko 400 bajramskih obroka, 4.000 mantija i 500 paketa slatkiša za najmlađe, održana je danas u parku kod autobuske stanice u Beogradu.

Sredstva za Bajramsku sofru obezbedila je Fondacija “Ana i Vlade Divac“ sa Islamskom zajednicom Srbije, a akciji se pridružila i humanitarna organizacija “Katolik rilig servisis“ koja je donirala još 1.800 higejnskih pakata, od kojih je danas podeljeno 200.

Generalni sekretar Islamske zajednice Srbije efendija Eldin Ašćerić rekao je novinarima da je ta zajednica, tradicionalno, i ove godine sa svojim organizacijama Kulturnim društvom Gajret i humanitarnim društvom “Merhamet“ organizovala Bajramsku sofru.

“S obzirom da imamo izbeglice iz Sirije, Avganistana, iz zemalja ratom pogođenih, organizujemo Bajramsku sofru ovde gde je njihov skup, odakle se oni transportuju dalje za Evropu. želimo da sofru ove godine posvetimo njima, da im približimo, koliko možemo, toplinu doma obzirom da nisu u svojim domovima, a danas je jedan od dva najveća islamska praznika“, rekao je Ašćerić.

On je istakao da je za Bajramsku sofru, kao i uvek, pripremljeno različito posluženje.

“Cilj nam je da obradujemo prvenstveno decu kako bi osetili malo topline na strašnom putu na kome su neki od njih izgubili živote“, rekao je Ašćerić koji je razgovarao sa izbeglicama.

Kako kaže, kod izbeglica se danas oseća praznična atmosfera, razdragani su, a sofra ih je razgalila.

“Ovde imaju odmorište, naišli su na dobre ljude i ponosni smo što živimo u finom gradu gde ima humanosti“, rekao je Ašćerić i poručio izbeglicama da budu strpljivi, a da smo svi tu da im pomognemo kao svojoj braći, ljudima nevezano kojoj veri pripadaju.

Predsednica Upravnog odbora Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Divac čestitala je praznik svima koji ga slave u Srbiji i svetu.

“Meni je posebno drago što je najviše izbeglica iz Avganistana jer su u Americi, za vreme bombardovanja, moji prijatelji iz Avganistana puno pomogli da prikupimo pare za pomoć ljudima u Srbiji. Sudbina je takva da sada moj narod može njima da se oduži“, rekla je Divac.

U parku kod autobuske stanice bila je i novinarka N1 Maja Nikolić: