Srpska opozicija kritikuje vlasti u Beogradu i Zagrebu

Vesti 24. sep 201514:03 > 14:36
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici opozicionih DS, Nove stranke i Pokreta za preokret kritikovali su iz skupštinskog hola ponašanje hrvatske i srpske vlade i preduzete mere na granici, a građane pozvali na proteste protiv realizacije projekta "Beograd na vodi", koji je, prema njima, štetan po Srbiju i u suprotnosti sa javnim interesom.

Poslanici tih stranaka su i ovog poslednjeg čevrtka u mesecu postavljali pitanja članovima Vlade Srbije iz skupštinskog hola, pošto nema sednice parlamenta, a deo njih se odnosio na aktuelni problem na srpsko-hrvatskoj granici.

Protestujući što parlament nije zasedao dva meseca, poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je razloga za sednicu bilo mnogo i da se o izbegličkoj krizi moglo posebno raspravljati bar na zatvorenoj sednici.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov rekla je da je DS još ranije pozvala vlade dve zemlje da se, umesto što se ministri takmiče u neuspešnoj duhovitosti, okrenu traženju rešenja.

„Imamo neozbiljno, nedogovorno i bahato ponašanje, a Vlada Srbije treba da prestane da se na ovakav način inati, jer će stradati i štetu imati privrednici“, rekla je Jerkov, dok je za Janka Veselinovića iz Pokreta za preokret ponašanje dve vlade „odlika dece predškolskog uzrasta“.

Veselinović je dodao da to nije postupak odgovornih ljudi i da će od preduzetih mera i kontramera štetu imati samo privrednici i zaposleni u obe zemlje.

I Veselinović je imao primedbu što parlament nije zasedao dva meseca, s obzirom da je, podsestio je, premijer Aleksandar Vučić najavio danonoćni rad, dodajući da to nije jedino obećanje koje nije ispunjeno.

„Ovo zdanje je dva meseca prazno. Doduše, bio sam pre nekoliko dana ovde i video nekoliko ekskurzija“, rekao je Veselinović, koji je premijera pitao kada će ukinuti neustavnu odluku o smanjenju plata i penzija i kako će tim ljudima biti nadoknađen novac.

Božović: Beograd na vodi paravan za pljačku Srbije

Za demokratu Balšu Božovića glavna tema je ugovor o „Beogradu na vodi“, za koji je ocenio da je „paravan za pljačku Srbije“.

Pozvao je republičkog javnog tužioca da pokrene postupak ništavnosti tog ugovora, jer je suprotan javnom interesu.

„Ugovor je akt veleizdaje, a pozivam građane da dođu u nedelju u 16 sati, na dan postavljanja kamena temeljca za dve kule, na protest i tako spreče pljačku“, poručio je Božović, a njegovom pozivu su se pridružili i Pavićević i Jerkov.

Živković: Da li su članovi Vlade prošli lekarski pregled?

Poslanik Nove stranke Zoran Živković upitao je Vladu Srbije gde su, odnosno u kom magacinu, nađeni akumulatori za migove, šta je sa istragom o padu vojnog helikoptera 13. marta ove godine i ko je odgovoran za smrt sedam ljudi, te da li je tačno da se na deponiji u Vrbasu odlažu opasne materije nastale otkopavanjem bušotina NIS-a i da li je „izvršen pritisak da se prekine istraga o tome“.

Živković je upitao i da li su članovi Vučićevog kabineta pre stupanja na dužnost prošli zdravstveni pregled, podsećajući da je to bila obaveza za članove kabineta Zorana Đinđića, a što je zakonska obaveza svakog radnika u državi.

„Ako ga nemaju, pozivam ih da hitno to urade… Iz onoga kako se ponašaju sumnjam da su prošli pored zdravstvenih ustanova, a kamoli da su dobili uverenje da su radno sposobni“, rekao je Živković.