Milanović i Vučić ponovili stavove, ne nazire se kraj krize

Izvor: Pixsell/Tanjug

Srbija zaustavila transport svih vozila sa hrvatskom robom, mere se ne odnose na putnički saobraćaj. Hrvatska odgovorila zabranom ulaska automobilima i autobusima sa srpskim registarskim oznakama. Vučić poručio da Srbija neće odgovarati na nove mere hrvatske Vlade, a Milanović da se problem može rešiti već danas.

21.20 – Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je danas zabrinutost zbog zaoštravanja odnosa između Srbije i Hrvatske. „Nema nikakvog opravdanja da se pripremljenost ili nepripremljenost za suočavanje sa sve većim brojem izbeglica, bilo u Srbiji, bilo u Hrvatskoj koristi kao alibi za oživljavanje ne samo retorike, nego i politike kojih se sećamo s početka 90-ih godina 20. veka“, upozorio je Mesić u izjavi koju je prenela agencija Hina.

„Ključno je da se obe strane, ali i Evropska unija koja još ne drži situaciju čvrsto pod kontrolom, vrate osnovnom pitanju, a to je sudbina desetina hiljada ljudi koji beže pred ratom, nemaštinom i besperspektivnošću, kako s Bliskog istoka, tako i iz Afrike“, naveo je bivši hrvatski predsednik.

20.53 – Ambasador Hrvatske u Beogradu odbio je da primi protestnu notu Srbije zbog blokade zajedničke granice, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

20.42 –  Srbija trpi zbog politike solidarnosti koju vodi, ali tu politiku neće promeniti, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić. „Premijer Hrvatske je rekao da će Srbija imati veću štetu od Hrvatske zbog zatvaranja granice. Da li je važno da li je šteta manja ili veća? Štete ne sme da bude“, konstatovao je Nikolić.

20:01 – Srpski premijer Aleksandar Vučić uveren je da će u narednih nekoliko dana biti rešen spor sa Hrvatskom i podvukao da niko u svetu, pa čak i u Hrvatskoj, nije mogao da pronađe razlog da kaže da je Srbija kriva. „Poznat sam po tome da sam pesimističan, ali se usuđujem da dam procenu da će se ovo pitanje rešiti u narednih nekoliko dana“, rekao je Vučić za RTS.

19.45 – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u četvrtak uveče da Hrvatska mora da povuče odluku o zatvaranju granice sa Srbijom, jer će u suprotnom štetu „na kraju platiti“ Srbi i Hrvati, a ne Evropska unija (EU).

19.27 –  Slovenački premijer Miro Cerar izrazio je danas zabrinutost zbog događaja na hrvatsko-srpskoj granici povodom povećanog dolaska izbeglica, odnosno migranata. On je ocenio da je neophodno da napetosti popuste i da se obezbedi ponovno uspostavljanje uobičajenog protoka saobraćaja, uključujući i teretni.

19.15 – Srbija i Hrvatska će dugo morati da se nose sa problemom velikog priliva izbeglica, izjavio je za N1 Vilijam Montgomeri, bivši ambasador Sjedinjenih država u Beogradu, dodavši da je pesimista po pitanju razrešenja krize.

19:06 – Reporterka N1 javlja da prolaz putničkih vozila sa srpskim registarskim oznakama nije moguć ni na prelazu Šid-Tovarnik, iako su se prethodno pojavile informacije da se saobraćaj na tom graničnom prelazu odvija normalno.

18:44 – Granični prelaz sa Hrvatskom Šid-Tovarnik ceo dan je otvoren za putnička vozila srpskih i hrvatskih registarskih oznaka sa obe strane, dok jedino teretna vozila imaju zabranu prolaska. Kako su Tanjugovom reporteru na licu mesta rekli pripadnici i hrvatske i srpske policije, taj granični prelaz funkcioniše potpuno normalno.

17:35 – Udruženje hrvatskih drumskih prevoznika apelovalo je na Vladu Hrvatske da uloži sve napore kako bi se situacija u teretnom prometu sa Srbijom normalizovala. Oni su posebno apelovali na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, koje, kako dodaju, uprkos činjenici da je resorno ministarstvo, još nije reagovalo na njihove upite, niti dalo bilo kakve uputstva oko rešavanja nastale situacije.

17:32 – Uprava carina poziva sve putnike iz Srbije da zbog zatvaranja hrvatskih graničnih prelaza promene pravac kretanja i put nastave preko neke od okolnih zemalja. Uprava carina saopštava da se prema podacima od 14 sati, vozila sa srpskim registarskim oznakama ne propuštaju preko graničnih prelaza ka Hrvatskoj, ali da putnici koji imaju srpski pasoš i idu pešice ili u vozilima stranih registarskih oznaka mogu da uđu na teritoriju Hrvatske.

17.14 –  Ministar spoljne trgovine trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će BiH i Republika Srpska sigurno trpeti posledice zbog graničnog spora Srbije i Hrvatske, navodeći da je trenutno najveći problem otežan protok robe. Šarović je novinarima u Bijeljini rekao da su zbog takve situacije bili opterećeni granični prelazi Rača, Pavlovića most i Gradiška, dodavši da je od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) zatraženo da se uvede dodatna smena, a od Kancelarije za veterinarstvo BiH se traži pojačano dežurstvo.

On je kazao da nema podataka o eventualnom prilivu migranata u BiH i da o tom pitanju brine posebno formiran koordinacijski odbor. „Nemamo još nagoveštaja o prelasku migranata u BiH, ali trenutno trpimo posledice zbog blokada granice Srbije i Hrvatske. Kolika je šteta, u ovom trenutku ne možemo reći, ali sigurno je da će je biti“, rekao je Šarović.

Kako stići do Hrvatske:

17:12 – Vojska Srbija uputila je četiri auto-cisterne s vodom za piće na granični prelaz Batrovci, kako bi se omogućilo snabdevanje vodom svih građana koji su prinuđeni na čekanje zbog zatvaranja prelaza.

17:09 – Ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin sastao se sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Akselom Ditmanom i tom prilikom poručio da očekuje da se EU izjasni o dešavanjima na Hrvatskoj granici. Kako je saopšteno iz ministarstva za rad, Ditman je tokom sastanka preneo stav zvaničnika EU da će Unija zbog izbegličke krize pružiti podršku Srbiji i Makedoniji u vrednosti od 17 miliona evra.

16.56 – Doktor Siniša Grujić iz Hitne pomoći u Rumi dežura preventivno na prelazu Batrovci i kako je rekao Tanjugu, sa svojom ekipom prošao je celu kolonu kamiona navodeći da je bilo lakših intervencija, ali da vozačima u koloni nedostaju lekovi. Grujić je apelovao da dođe farmaceutska ekipa sa osnovnim lekovima, lekovima za pritisak, šećer, protiv glavobolje i zubobolje.

16.44 – Igmanska inicijativa pozvala je danas vlade Srbije i Hrvatske i sve činioce, da se hitno obustave zabrane i omogući slobodan promet roba i putnika na graničnim prelazima ove dve zemlje. U saopštenju piše da je ova regionalna koalicija nevladinih organizacija uznemirena i zabrinuta zbog najnovijeg pogoršanja odnosa i zatvaranja granica između Hrvatske i Srbije, ocenivši da to ozbiljno pogoršava odnose i saradnju u regionu.

„Ne dozvolimo da dijalog, dogovor i saradnja ustupe mesto netrpeljivosti, zabranama, retorziji, odmazdi. Cenu bi platili građani i privrede dve države, ali i mukotrpno građeni odnosi u regionu“, piše u saopštenju Igmanske inicijative.

15.50 – Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov odbacio je navode hrvatskog premijera Zorana Milanovića o organizovanom upućivanju izbeglica na područje te države.

15.47– Hrvatski poslovni klub u Beogradu uputio je poziv vladama Srbije i Hrvatske da što pre pronađu rešenje za nastalu situaciju na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci i da rade na normalizaciji privrednih odnosa dve zemlje.

„Napominjemo da ova blokada prometa šteti ekonomijama obe zemlje i ako potraje može izazvati nesagledive posledice za naša preduzeća pojedinačno, kao i za međusobnu trgovinsku razmenu, ali i za trgovinu i privredu u celom regionu“, stoji u saopštenju ovog poslovnog kluba.

15.09Potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček pozvala je da se susedska politika na zapadnom Balkanu ne sme uništavati novim graničnim ratovima. „Spirala zatvaranja granica, koju je prikazala najpre članica EU Mađarska, sada je stigla i do Hrvatske i Srbije, na štetu obe zemlje i susedske politike u regionu“, navela je Lunaček, ocenivši da Hrvatska, u sporu oko savladavanja izbegličke krize, zatvaranjem granica koristi svoju nedavno dobijenu snagu kao članica EU.

14.52Na graničnim prelazima u BiH je pojačan saobraćaj, posebno teretnih vozila na pojedinim punktovima, zbog blokade između Srbije i Hrvatske, rekao je načelnik Odelenja za komunikacije Uprave za indirektno oprezivanje BiH Ratko Kovačević. Opterećeniji prelazi su Rača, Šamac, Bosanski Brod i Gradiška.

Tanjug/Oksana Toskić

14.46Srpska napredna stranka optužila je Demokratsku stranku i, kako su naveli, njene satelite, za savezništvo sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem zbog iznetih kritika na račun Vlade Srbije za preduzete mere na srpsko-hrvatskoj granici, nazivajući ih „petom kolonom“.

14.24Poslanici opozicionih DS, Nove stranke i Pokreta za preokret kritikovali su iz skupštinskog hola ponašanje hrvatske i srpske vlade i preduzete mere na granici.

14.05 –  Auto-moto savez Srbije saopštio je da državljani sa srpskim pasošima mogu peške ući u Hrvatsku preko graničnog prelaza Batrovci, ali i da je i dalje na snazi zabrana ulaska vozilima koja su registrovana u Srbiji. Kako se navodi, putnički terminali na prelazu Batrovci otvoreni su u oba smera sem što u Hrvatsku mogu ući samo državljani sa srpskim pasošima. 

Dodaje se da je i dalje na snazi zabrana ulaska teretnim motornim vozila u Hrvatsku na prelazu Batrovci, sem teretnih vozila koja prevoze kvarljivu robu.

13.24 – Članovi Kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije osudili su mere Vlade Hrvatske. U saopštenju Saveta se ističe da Hrvatska jednostranim kršenjem SSP-a i drugih zakona nanosi štetu privredama obe zemlje.

13.16 – Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević rekla je  da je Srbija pokušala na evropski način da reši spor sa Hrvatskom, ali da je dužnost Srbije bila i da zaštiti interese svojih državljana. Ona je ocenila da odluka Hrvatske o zatvaranju granice sa Srbijom nije rešenje i da je tim činom prekršen SSP.

Tanjug/Oksana Toskić

13.04Evropska komisija ispituje da li je zabrana ulaska teretnih i privatnih vozila iz Srbije u Hrvatsku u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, izjavila je Nataša Berto, portparolka Komisije.

12.39Problem sa Srbijom se može rešiti već danas, rekao premijer Hrvatske Zoran Milanović i poručio Aleksandru Vučiću: „Daj se javi“.

12.31 – Granice treba da ostanu otvorene i njihovo zatvaranje ni u kom slučaju nije odgovor na izbegličku krizu, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Tanjug/Tanja Valič

12.27Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija neće odgovarati na nove mere hrvatske vlade.

„Na ekonomske mere može da se odgovori merama, na ludilo nikako““, istakao je Vučić.

Premijer je kazao da su građani Hrvatske dobrodošli u Srbiju i da će uvek biti dobrodošli, bez obzira na mere hrvatske vlade

12.19 – Kako su poslanici hrvatskog Sabora komentarisali zaoštravanje odnosa između Srbije i Hrvatske pogledajte OVDE.

12.11 – Oko 1.000 izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike prešlo je od jutros iz Srbije u Hrvatsku u blizini Šida i mesta Bapska sa hrvatske strane.

N1

 12.08 – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj najoštrije protestuje zbog mera zabrane ulaska u Hrvatsku, koje nadležni organi primenjuju prema nosiocima putnih isprava Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prelazima između dve zemlje.

11.48 – Bivši predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je Hrvatska povukla nerazuman potez koji je posledica sistema grešaka. Kako je rekao sada postoje problemi u ekonomiji i privrednoj saradnji, što svedoči koliko su odnosi dve zemlje krhki.

„Ni Hrvatska ni druge zemlje EU nisu predvidele ovaj problem sa izbeglicama i sve to svedoči da ni EU nema valjane mehanizme da upravlja ovim problemom“, smatra Tadić i dodaje da premijeri Vučić i Milanović moraju što pre da se sastanu i razgovaraju, a ne da razmišljaju o rejtinzima u svojim državama.

11.27 –  Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je granični prelaz Tovarnik zatvoren za sva vozila sa srpskim registracijama. „Granični prelaz Tovarnik otvoren je za putnički i teretni prevoz, osim za vozila sa srpskim registracijama. Zabrana se ne odnosi na granične prelaze s BiH“, navodi se u saopštenju MUP-a.

11.17 – Predsednik Privredne komore Srbije izjavio je da je, prema gruboj proceni, proteklih dana zbog svih kriza na graničnim prelazima, šteta između 20 i 30 miliona evra. Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ocenjuje da će veće gubitke pretrpeti hrvatska preduzeća koja su značajno zastupljena u Srbiji.

11.10 – Bajakovo je i dalje zatvoreno, a Srbija sada usmerava putnički prevoz prema Tovarniku, pa će Hrvatska i taj prelaz zatvoriti za vozila sa srpskim registracijama, javlja reporter N1 Antonio Zavada.

N1

11.00 – Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ocenio je da je potez Hrvatske da zatvori granice kršenje ljudskih prava i slobode kretanja, ali i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Antonijević je rekao Tanjugu da je „prva adresa“ za ovu krizu Brisel, ali da postoji mogućnost da se Srbija obrati evropskim sudovima za ljudska prava gde se može pozvati na odgovornost svaka od država.

10.57 – Vozila sa srpskim registarskim tablicama nesmetano ulaze u Hrvatsku preko graničnih prelaza Gradiška i Bosanski Brod, kažu u BiH.

10.51 – Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozdravio je odluku Vlade Srbije da zabrani ulazak teretnih vozila registrovanih u Hrvatskoj i robe koja je proizvedena u Hrvatskoj i poručio da poslednje odluke i izjave hrvatskih zvaničnika potvrđuju da ta zemlja nije zrela da bude članica Evropske unije.

10.45 – Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže da je problem potekao iz nemogućnosti da se unutar EU napravi adekvatan mehanizam za rešavanje izbegličke krize. Kako je rekla, kao da je Hrvatska želela da pronađe spoljnog neprijatelja pošto se nalazi u predizbornoj kampanji, tako da sada sve političke opcije zloupotrebljavaju situaciju.

10.41 – Politički analitičar Žarko Puhovski kaže za N1 da se Hrvatska kao članica EU našla u toliko dominantnoj poziciji prema Srbiji kao nikad u istoriji i da se premijer Milanović zato sada ponaša ovako. Kako je rekao, ono što je čudno je da je Hrvatska zatvorila najprometniji granični prelaz i da je svaki četvrti kamion koji čeka hrvatski, tako da je Hrvatska sebe najviše oštetila.  „Žalosno je što se ovo čini, to je isto Italija radila Sloveniji, Slovenija Hrvatskoj i sada Hrvatska Srbiji“, kaže Puhovski.

N1

10.39 – Granični prelaz Tovarnik otvoren je i za vozila sa srpskim registarskim oznakama.

10.36 – Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac smatra da su ozbiljno narušeni odnosi Srbije i Hrvatske, da mere Hrvatske narušavaju slobodu kretanja ljudi i da se to ne sme dopustiti. Kako je rekao inicijativa za sastanak premijera Milanovića i Vučića mora poteći iz Evropske unije, koja se, kako je rekao, ponaša neodgovorno kao da izbeglice nisu njihov problem, a zaboravlja da su Srbija i Hrvatska izašle iz rata i da same imaju probleme sa izbeglicama.

10.09 – Ministar za rad Aleksandar Vulin ocenio je meru hrvatske vlasti za zatvaranje granica kao rasizam.

9.38 – Državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević rekao je u Novom danu da zatvaranje granica od strane Hrvatske nije način da se kazni Srbija.

Tanjug/Nemanja Jovanović

9.29 – Na autobuskoj stanici u Beogradu potvrdili su za N1 da je noćas otišao poslednji autobus prema Ljubljani, a od tada su svi polasci preko Hrvatske ili za Hrvatsku – otkazani. Letovi, zasad, po planu.

9.01 – Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Hrvatska zabrana ulaza teretnim vozilima brutalna ekonomska agresija kojom se krše brojni sporazumi Srbije i Hrvatske i Srbije i EU

8.53 – Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je poručila Aleksandru Vučiću i Zoranu Milanoviću da „ohlade glave“.

8.18 – Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han pokušava da posreduje u sporu između Hrvatske i Srbije oko izbegličke krize i poručuje da zatvaranje granica nije rešenje.

Tanjug/Nemanja Jovanović

8.01 – Hrvatska zabranila ulazak automobilima i autobusima sa srpskim registarskim oznakama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić za N1.

7.48 – Nezadovoljne kamiondžije iz Makedonije na prelazu Batrovci rano jutros blokirale su putnički saobraćaj na ulazu u Hrvatsku.

7.29 – Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u Briselu da su kontramere koje je Srbija uvela Hrvatskoj smešne i najavio eskalaciju spora.

00.00 – U ponoć je istekao rok koji je Srbija dala Hrvatskoj da prekine sa blokadom granice i time je na snagu stupio paket kontramera koje je pripremila Vlada Srbije. Ministar policije je izjavio da Hrvatska ekonomskom agresiijom nanosi štetu privrednicima obe zemlje.

„Ni brodovi ni železnica ni kamioni, niti bilo koje transportno sredstvo koje je registrovano na teritoriji Republike Hrvatske, neće moći da uđe na bilo kom graničnom prelazu u Republiku Srbiju. Niti roba, pa makar je prevozio i prevoznik sa registarskim oznakama treće zemlje“, kazao je Stefanović novinarima na graničnom prelazu Batrovci.

On je precizirao da roba u Srbiju neće moći da uđe bez obzira na to da li samo treba da prođe kroz zemlju ili u njoj treba da bude isporučena. Putnički saobračaj će neometano funkcionisati, dodao je Stefanović.

Tanjug/Nemanja Jovanović

On je naveo da je Srbija spremna da otvori granice za robu onog trenutka kada Hrvatska dozvoli ulazak teretnih vozila i robe iz Srbije. „Mi smo spremni za to i ove noći i u roku od pet minuta“, kazao je Stefanović. On je dodao da premijer Aleksandar Vučić sedi u Vladi Srbije i spreman je da i tokom ove noći zakaže vanrednu sednicu vlade kako bi se promenila ova odluka, ako Hrvatska opozove svoju zabranu ulaska teretnih vozila iz Srbije.

„Ono što Srbija traži evropske su vrednosti, a to je otvaranje granica“, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Stefanović je istakao da Srbija nevoljno donosi ovakvu odluku i primenjuje kontramere, ali mora da štiti svoje interese, i ocenio da je postupak Hrvatske ekonomska agresija.

„Ne želim da verujem da će EU dozvoliti ovakvo ponašanje na svojim granicama“, kazao je Stefanović i dodao da Hrvatska krši niz sporazuma, pre svega Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

On je dodao da na graničnim prelazima s Hrvatskom ne čekaju samo kamioni koji pripadaju vlasnicima iz Srbje, već dolaze iz mnogih evropskih i azijskih zemalja.

Prema Stefanovićevim rečima, štetu trpe i hrvatske kompanije, i da zbog toga još teže razume postupak hrvatske vlade.

On nije želeo da govori o tome koje bi još mere mogle biti primenjene, rekavši da će „Vlada Srbije još to razmotriti“.